Gröna växter är fortsatt de mest populära.

Gröna växter är fortsatt de mest populära. Foto: Plantagen

Höstens hetaste växttrender

Bostad.

Intresset för växter fortsätter att vara stort i Sverige och nästa stora trendsättare spås bli begonian. Plantagen har undersökt höstens allra hetaste trender för inomhusväxter.

Av
Andreas Lindegren

Det finns trender inom det mesta, så även inom blommor och växter, något som växtkedjan Plantagen undersökt. Rapporten släpps fem gånger per år med olika inriktningar och i den senaste har Plantagen undersökt vilka inomhusväxter konsumenterna föredrar i höst. Till sin hjälp har de även tagit olika experter och profiler som exempelvis Stefan ”trendstefan” Nilsson, trendexpert, Johan Orre, hortonom och Tina Stuestøl, influencer inom inredning och trädgård.

Tydligt är att intresset för inomhusväxter ökat under de senaste åren och att blommande växter får ett allt större utrymme i de svenska hemmen. 39 procent av konsumenterna föredrar att köpa blommande inomhusväxter och bland alla de färgglada blommorna är det brudorkidén som är allra mest populär.

– En av de stora inredningstrenderna just nu är mer färg. Vi vill ha mer färg på väggarna inomhus och går mot organiska material och en mjukare känsla, säger Tina Stuestøl, influencer inom inredning och trädgård, i rapporten.

Begonian spås bli nästa stora trend.

Begonian spås bli nästa stora trend. Foto: Adobe stock

Att allt fler och fler föredrar färgglada växtinslag i hemmen blir tydligt när man undersökt årets uppstickare – begonian. Växten, som finns i mängder av olika färger, spås bli nästa stora trend.

– Begonian har potential att kunna bli 2019 års stora trendblomma. Den är dessutom riktigt Instagram-vänlig – det blir ett fint inslag i ett stilleben att plocka blomman från krukväxten, säger Stefan Nilsson, trendexpert.

Att just begonian har blivit en trendsättare tros bland annat bero på den mångfald av färger som den finns i, men även att den är relativt lättskött, något som är den absolut viktigaste faktorn när vi väljer växter enligt de svarande i undersökningen. 42 procent uppger att det absolut viktigaste när de väljer växter är att de är lättskötta och inte behöver vattnas så ofta.

Stefan ”trendstefan” Nilsson.

Stefan ”trendstefan” Nilsson. Foto: Plantagen

Enligt rapporten är det blommande växter som kommer att bli nästa stora trend, men än så länge är det gröna växter som toppar listan över vad hushållen allra helst föredrar och köper. 46 procent av de svarande uppger att de föredrar gröna växter före blommande.

– Ormbunken gör comeback! Om 2018 var året då den stora monsteran skulle stå i blickfånget, så är 2019 den stora ormbunkens år, säger Stefan Nilsson.

Allt fler intresserar sig för att ta sticklingar.

Allt fler intresserar sig för att ta sticklingar. Foto: Plantagen

Även intresset för att ta sticklingar från hemmets växter är en tydlig trend, något många bland annat gör för att ge bort till vänner. Strax under en tredjedel tar sticklingar för att slippa köpa nya växter.

– Att ta sticklingar är en del i ett större antikonsumtionsbeteende där man byter med varandra eller tar del av mormors gamla växter. Vi vill också dela bilder på unika växter som har en annorlunda story eller där vi kommit över växten på ett annorlunda sätt. Växter med en historia har ett mervärde, säger Stefan Nilsson.

Skötselråd begonia:

Ge den mycket plats och låt den gärna stå ljust i ett fönster i normal rumstemperatur, unvik värme underifrån. Undvik även direkt och starkt solljus. Undvik frukt i samma rum, med frukt i närheten torkar nämligen begonians blomknoppar in och blommorna vissnar fort.

Elementvärme under höst och vinter gör luften torr inomhus, därför är rådet att fukta genom att ställa den på ett fat eller i en vid ytterkruka. Lägg ett upp- och nervänt fat i botten och fyll på med så mycket vatten att det når fatets kant – inte högre. Plantkrukan får inte nå ner i vattnet. Vattnet dunstar omkring växten, som trivs bättre, knopparna slår ut och blommorna håller längre. Glöm inte att fylla på!

Vattna gör du på traditionellt sätt genom att hälla vatten uppifrån i krukans kant. Häll svag dos näring i vattnet från mars till september om du tänker spara växten. Om du bara ska ha den medan den blommar och sedan kasta den, behövs ingen näring. Begonian klarar av att torka lätt någon gång, men ruttnar lätt vid övervattning. Plocka bort vissna blommor efterhand. Det ser bättre ut, det befrämjar blomningen och det håller skadedjur och sjukdomar på avstånd.

Källa: Blomsterlandet

Publicerad 31 August 2019 07:00