Ludvig och Olivia i årskurs sju i en bild från filmen som visar hur matlagningen gick till.

Ludvig och Olivia i årskurs sju i en bild från filmen som visar hur matlagningen gick till. Foto: Skanörs skola

Skanörs skola fixar åter fester av rester

Lämnar in bidrag till "Resterkocken"

SKANÖR.

Råraka med lime, bananplättar och svamptoast. Det är några av de rätter som årskurs sju trollade fram med hjälp av råvaror som passerat bäst-före-datum. Nu tävlar de i "Resterkocken" med chans att vinna 3000 kronor.

Skanörs skola är med och tävlar i Resterkocken för andra året i rad.

Årets bidrag började med att Anna Karlsson, lärare i hem- och konsumentkunskap cyklade till ica-handlaren i byn och fick en låda med råvaror som passerat bäst-för-datum. Varor som egentligen skulle gått raka vägen ner i containern och slängts.

– Sedan började eleverna att lukta, känna och undersöka vad som kunde behållas. Produkterna i affären ”går på en catwalk”, där vi konsumenter väljer, vrakar och sållar bland frukten, grönsakerna och andra varor som finns i affären, man tar bara det bästa, men nästan allt annat kan också användas. Jag uppmuntrar mina elever att prata med handlaren, man kan köpa något för halva priset istället och då slipper handlaren slänga. Det är bra för både ekonomin och miljön, säger Anna Karlsson.

Menyn bestämdes utifrån vad som gick att använda. I lådan fanns potatis, banan, gräslök, cremefraiche, jordgubbar, keso, ägg, laktosfrimjölk, spenat, kallrökt lax, svamp, bröd , rödbetsgroddar och lime.

Rårakor med lax, gräslök och lime.

Rårakor med lax, gräslök och lime. Foto: Skanörs skola

– Eleverna är fantastiska. De vågar vara kreativa och testa nya saker. En spännande ny kombination var råkakor på potatis med lax, cremefraiche och gräslök med lime till, berättar Anna Karlsson.

Kreativiteten resulterade också i bananplättar, serverade med jordgubbar som rensats på dåliga delar. Svamptoast som bestod av gammalt bröd stekt i matfett med hackad, stekt svamp med rödbetsgroddar. Även en spenatomelett lagades med keso och bladspenat.

I december utses de bästa Resterkockarna.

Resterkocken

Skoltävlingen riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningområden.

Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, Nårab och LSR med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun

Publicerad 27 November 2019 15:54