Jörgen Nord tar över uppdraget som gruppledare för Socialdemokraterna i Vellinge kommun.

Jörgen Nord tar över uppdraget som gruppledare för Socialdemokraterna i Vellinge kommun. Foto: Åsa Meierkord

Jörgen tar över rodret

Ny gruppledare för Socialdemokraterna är inte rädd för motvind

VELLINGE.

Socialdemokraterna var det självklara valet när Limhamnssonen blev lärling på Kockums i Malmö som ung. Sedan dess har både världen och han själv förändrats. Men den politiska övertygelsen och viljan att jobba för ett rättvist samhälle är kvar. I september blev han vald till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Vellinge.

Jörgen Nord har bott i kommunen sedan 1972.

– Det var en stor flyttvåg från Malmö då och jag och min familj landade i en villa i Vellinge. Sedan flyttade vi ut på landet till Södra Åkarp där vi bodde i 25 år, berättar Jörgen Nord som numera bor i en lägenhet i centrala Vellinge.

Jörgen Nord blev medlem i partiet någon gång på 1960-talet och har varit medlem sedan dess. Aktiv i kommunpolitiken blev han dock först i samband med valet 2014.

– De sista tio åren i mitt arbetsliv jobbade jag i Stockholm och det fanns inte möjlighet eller tid att engagera mig. Som pensionär har jag tiden.

Han utbildade sig till sjöingenjör och arbetade på dåvarande Byggnadsstyrelsen, ett statligt verk, med uppgift att ansvara för statliga myndigheters lokalfrågor. Verket avvecklades 1993 och Jörgen Nord började då på rikspolisstyrelsen som vd för polisfastigheter.

Efter valet 2014 valdes han in i dåvarande Bygg- och miljönämnden som numera går under namnet Myndighetsservicenämnden.

– Med tanke på min bakgrund och yrkeskarriär är det rätt nämnd för mig.

Inför valet 2018 började partiet försöka synas ute mer. För två år uppmärksammades första maj med en familjedag i Gästisparken för första gången på många år, något som de kommer att fortsätta göra.

Att vara aktiv politiker för Socialdemokraterna i Vellinge betyder att man oftast, för att inte säga alltid, jobbar i motvind. Men det är inte Jörgen Nord rädd för.

– Vi har bara en enda röd flagga, men tar man upp den så är det nästan som att se en matador vifta framför en tjur, säger Jörgen Nord och ler.

Nu tar man sikte på valet 2022.

– Vi tog förra valets förlust av två mandat hårt. Men världen förändras och det är bara att bita ihop och jobba vidare. Vi är ett oppositionsparti och vi har ett handlingsprogram och det jobbar vi för. Moderaterna har majoritet, så är det, men vi kan fortsätta ifrågasätta och visa alternativ till deras politik.

Ett exempel är att ta tillbaka en del av de skolor och äldreomsorg i kommunen som nu drivs på uppdrag av entreprenörer. Socialdemokraterna vill ha merparten av skolor och äldreboenden i kommunal regi,

– Det som har hänt i S:t Knuts äldreboende borde inte ha fått hända. När bolag säljer verksamheter mellan sig, när det handlar om kvartalsekonomi istället för långsiktighet då ökar också riskerna.

Men den absolut viktigaste frågan i kommunen när det handlar om långsiktighet, är skydden mot höga havsnivåer på Näset.

– Det är avgörande för kommunens framtid. Som sjöingenjör är jag insatt i frågorna, det ska bli väldigt spännande att följa Mark- och miljödomstolens förhandlingar.

I valet 2018 ökade Sverigedemokraterna sina mandat från fyra till sju. Socialdemokraterna minskade till fyra från sex mandat.

– Det är så det har sett ut i nästan hela landet. Det är bara att komma igen. Man måste också vara pragmatisk. Vi ser inte Sverigedemokraterna eller något annat parti som omöjliga att samarbeta med i Vellinge. Vi kan samarbeta kring sakfrågor med Sverigedemokraterna, men när det kommer till människosynen, där skiljer vi oss åt. Det kan inget ändra på.

Personligt

Namn: Jörgen Nord

Bor: I Vellinge

Politiska uppdrag: Ledamot kommunfullmäktige, ledamot Myndighetsservicenämnden, tog över uppdraget som gruppledare för Socialdemokraterna Vellinge efter Björn Axtelius i september.

Familj: Son, två barnbarn, barnbarnsbarn.

Fritidsintressen: "Jakt och fiske. Jag har fiskat med fluga sedan jag var liten".

Politisk förebild: "Anna Lind. För att hon som ung, kvinnlig politiker vågade ta fighten med de ledare i världen som inte stod upp för mänskliga rättigheter".

Publicerad 25 November 2019 00:00