Kamila Kobska, Cecilia Ekeblom och Bitte Lindqvist med katten Tintin som var förvildad och skygg tills Kamila Kobska adopterade honom.

Kamila Kobska, Cecilia Ekeblom och Bitte Lindqvist med katten Tintin som var förvildad och skygg tills Kamila Kobska adopterade honom. Foto: Åsa Meierkord

Kattpatrullen ger hemlösa katter en ny chans i livet

"Behovet är stort. Det finns många övergivna katter i kommunen"

HÖLLVIKEN.

De bor i krypgrunder och buskar. Stryker runt i villakvarter och i hamnen. Ibland dyker de upp i något flöde på Facebook men få gör något åt problemen med övergivna katter. Undantaget är det nystartade föreningen Kattpatrullen.

Bitte Lindqvist som är en av fem medlemmar i den nya föreningen engagerade sig i sina första övergivna katter redan när hon var sju år och bodde i Slottsstaden i Malmö.

– De rev husarkasernerna och över 50 katter som bodde i stallarna blev kvar i kvarteren. Jag gav dem mat, men de avlivades efter hand. 1977 flyttade jag till Skanör och även här fanns det övergivna katter, berättar Bitte Lindqvist.

Sedan hon flyttade till Skanör har hon fångat in och låtit kastrera mellan 150–200 katter. Ibland med pengar ur egen ficka, ibland med hjälp från andra. Hon startade också FVK-Näset, en underavdelning till Förvildade katten Öresund.

Kamila Krobska, Höllviken, jobbade i många år som volontär för kattjouren i Malmö och det var under en infångning som hon träffade Bitte Lindqvist. De slog sig samman med Cecilia Ekeblom som tagit hand om flera förvildade katter i Räng, samt två andra engagerade personer i kommunen; Bernadette och Tina för att bilda Kattpatrullen.

– Behovet är stort. Det finns många övergivna katter i kommunen. Det finns inte heller någon kunskap om vad som händer med en katt när man överger den, säger Kamila Krobska.

En av alla de katter som kattpatrullen har tagit hand om är Ingeborg, cirka fem månader, som höll på att bli ihjälbiten av tre hundar men klarade sig tack vare en rådig tjej som ingrep. Hon är väldigt rädd men gör framsteg i sitt stödhem. Såren är läkta och pälsen som rakades av för alla tovor har vuxit ut. Nu väntar hon på ett permanent hem.

En av alla de katter som kattpatrullen har tagit hand om är Ingeborg, cirka fem månader, som höll på att bli ihjälbiten av tre hundar men klarade sig tack vare en rådig tjej som ingrep. Hon är väldigt rädd men gör framsteg i sitt stödhem. Såren är läkta och pälsen som rakades av för alla tovor har vuxit ut. Nu väntar hon på ett permanent hem. Foto: Kattpatrullen

Nyligen fick föreningen ta hand om 14 förvildade katter som fanns i en koloni i Gessie.

– En privatperson hade ringt in till kommunen som i sin tur kontaktade oss. Mannen som ringde hade matat dem under en tid, men nu hade de blivit så många. I det här fallet hjälptes vi och mannen åt med kostnaderna för att fånga in och kastrera dem. Så är det tyvärr oftast inte, säger Bitte Lindqvist.

När en katt överges och inte är kastrerad kan man räkna med att det blir fler och fler och fler katter.

– Många tror att de förvildade katterna har blivit färre, men vi upplever att det är tvärtom. Nu är klimatet också så milt att det kan bli tre kullar i stället för två på en säsong, säger Bitte Lindqvist.

Det är ganska vanligt att folk tror att de bara kan lämna en kull kattungar vid ett ridstall.

– För ett tag sedan lämnades en kull tre veckor gamla kattungar i en filt på ett av kommunens ridklubbar. Folk tänker "de behöver säkert katter i stallet, där klarar de sig", men så är det ju inte. Stallet har redan katter och behöver inte fler, säger Cecilia Ekeblom.

Katter som överges och måste försöka klara sig själva blir skygga, undernärda och sjuka. För honkatterna väntar ständiga kullar som gör dem ännu mer utmärglade.

– En katt kan se okej ut på håll. Men de är oftast helt utmärglade under pälsen och har både öroninfektioner och tandinfektioner som gör väldigt ont. De lider, säger Cecilia Ekeblom.

Kattpatrullen består av fem medlemmar som alla ställer upp helt ideellt. De har inga egna lokaler utan är helt beroende av privatpersoner ställer upp med tillfälliga hem för katterna som fångats in.

– Vi kastrerar, id-märker, vaccinerar, avmaskar, ohyrabehandlar och hälsokontrollerar alla katter vi tar hand om hos veterinär och det behöver vi ekonomiskt hjälp till från privatpersoner och gärna från kommunen. Vi skulle behöva vara fler, både medlemmar och stödhem och vi skulle behöva få ekonomisk hjälp, säger Bitte Lindqvist.

Att det kräver en del engagemang, råder det ingen tvekan om. Men trots allt elände som medlemmarna i Kattpatrullen får se, är belöningen större.

– Det är underbart att se hur en katt som varit skygg, rädd och utmärglad, utvecklas till att bli välmående och glad. Alla katter är naturligtvis olika, men de flesta anpassar sig väldigt bra, säger Kamila Krobska.

Medlemmarna döper ofta de förvildade katterna efter de personlighetsdrag som man kan se.

– Jag och mina barn tog hand en kull kattungar som visade sig vara hanar allihopa. Då döpte vi dem efter de sju små dvärgarna, allt efter hur de betedde sig. En annan gång döpte vi några kattungar efter kändisar och deras kännetecken, berättar Cecilia Ekeblom och ler.

Publicerad 20 November 2019 09:53