Höllvikens församling bjuder in till julspelet

Höllvikens församling bjuder in till julspelet "Vakna upp, Lydia!". Obs, bilden är beskuren. Foto: Bertil Björck

Julspel ur ett annorlunda perspektiv

Höllvikens församling spelar "Vakna upp, Lydia!"

HÖLLVIKEN.

Gatorna i Betlehem fylls av människor som ska skattskrivas. Alla värdshus är fullbokade. Värdshusvärdinnan Lydia har huset fullt av gäster och en miljon saker att göra. Då knackar det på dörren och utanför står en havande kvinna och hennes man. Höllvikens församlings julspel tar avstamp i ett annorlunda perspektiv.

Under många år hade Höllvikens församling som tradition att spela upp julevangeliet för kommunens lågstadieelever.

– Man behöver inte vara kristen eller troende för att höra om juleveangeliet eller se julspelet. Någonstans hör det till allmänbildningen att veta varför vi firar jul, alla är ju lediga, så det är bra att veta varför vi är lediga, säger Alexandra Frid Giertz, musikpedagog i församlingen.

Föreställningarna är väldigt populära och de flesta lågstadieelever brukar se julspelet.

Men i fjol kände man att det var dags att låta julspelet få ett annat perspektiv. Så föddes "Vakna upp, Lydia!", ett julspel som berättar julevengeliet ut värdshusägaren Lydias perspektiv. Förra året var det premiär för det nya berättarperspektivet och julspelet blev så väl emottaget att församlingen fortsätter med det i år.

– Det är roligt när barn och vuxna kan se något tillsammans och få något ut av det båda två, vårt julspel passar hela familjen, säger Alexandra Frid Giertz.

Många vuxna kan också säkert känna igen sig i stressen som kan uppkomma under julen. Lydia har väldigt mycket att göra. Gästernas sängar ska bäddas, det ska handlas, mat ska tillagas och det ska städas.

– Dessutom knackar det på dörren hela tiden. Det kommer alla möjliga gäster och sedan herdar, änglar och det syns märkliga ljussken, berättar Alexandra Frid Giertz.

Torsdagen den 5 december spelas julspelet för allmänheten i Kyrkans hus, klockan 18 och 19.

– I år kör vi två föreställningar eftersom det var så fullt förra året, säger Alexandra Frid Giertz.

Det är fri entré men anmälan ska ske senast måndag 2 december till hollviken.anmalan@svenskakyrkan.se.

Publicerad 18 November 2019 06:00