Cornelia Malm, femte från vänster, kom på silverplats i Årets Mack-SM.

Cornelia Malm, femte från vänster, kom på silverplats i Årets Mack-SM. Foto: David Thunander

Cornelias "Grantopp" på andra plats

SM i mackor avgjord

VELLINGE.

Cornelia Malm från Björns konditori kom på en hedrande andra plats när Mack-SM avgjordes.

Belugalinser, romanesco, morötter, fänkål och bladpersilja på gårdagens bröd. Mack-skapelsen "Grantopp" kammade hem andrapriset när finalen i Mack-SM avgjordes i Stockholm.

Vinnaren blev mackan "Kål me Morot" med Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot skapad av Viktor Lind från Älmhult men som idag bor i Malmö där han är delägare och kock på Scandwich.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets tävling visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk där det klimatsmarta brödet kompletterats med fyllningar av växtbaserade och lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.

Publicerad 08 November 2019 15:55