Eric Berntsson (SD) och Carina Wutzler (M).

Eric Berntsson (SD) och Carina Wutzler (M). Foto: Pressbilder.

Vellinge anklagas för att skicka nyanlända till Bromölla

Ska ha skickat 45 nyanlända till Bromölla utan att ha informerat

VELLINGE/BROMÖLLA. Enligt Bromölla kommun så har Vellinge skaffat boende åt 45 nyanlända invandrare i kommunen utan att informera om det. Vellinge kommun menar å andra sidan att man hjälper de nyanlända att hitta en permanent bostad, och om det inte kan ske inom kommungränserna så ser man sig om utanför.

Av
Jonatan Westerlind

Kristiandstadsbladet uppger att det rör sig om 12 vuxna och 33 barn som fått flytta från Vellinge till Bromölla. Då det skett via privata fastighetsbolag så har det gjorts utan att Bromölla kommuns vetskap. Dessutom rapporterar tidningen att vissa ska ha känt ett tvång att flytta.

– Det är beklämmande att de inte tar ansvar för de som kommer dit. De skjuter över det på oss istället. Det här blir en kostnad för våra skattebetalare, säger Erik Berntsson (SD), kommunaldråd i Bromölla.

Vellinge kommun menar att man uppfyllt kraven som finns på att tillhandahålla 4 månaders etableringsboende. Därefter har man hjälpt till med att hitta permanent bostad, något som då kan ske utanför kommunens gränser.

– Hittar man inget här i kommunen får man se sig om utanför. Vi har en stor efterfrågan på bostäder och kan inte ge förtur till någon. Samma sak gäller för andra grupper, till exempel ungdomar som flyttar hemifrån, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Erik Berntsson menar att regelverket bör ses över så att liknande situationer inte uppstår i framtiden.

– Det borde ändras så att man blir återbetalningsskyldig. Det är fel att skjuta över det här på andra. Vi måste se till att vi kan ge bostad åt de vi redan har här, säger han.

Tidigare har Vellinge kommun anklagat Staffanstorps kommun för samma sak som man nu själva blir anklagade av Bromölla för. Men Carina Wutzler menar att det var en annnorlunda situation, då Vellinge nu fixat SFI-undervisning och etableringsboende till de nyanlända, något som Staffanstorp enligt henne inte gjorde.

Publicerad 01 November 2019 07:00