Efter tio års planering är det nu klart att det inte blir något vindkraftsprojekt Taggen i Hanöbukten. Detta efter att Försvarsmakten sagt nej.

Efter tio års planering är det nu klart att det inte blir något vindkraftsprojekt Taggen i Hanöbukten. Detta efter att Försvarsmakten sagt nej. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Dansk vindkraft kan störa skånska utsikten

Utreder två vindparker utanför Falsterbonäset och Nordre Flint

VELLINGE/LOMMA/KÄVLINGE. Ett danskt företag och Köpenhamns kommun planerar att bygga två vindkarftsparker strax utanför Sveriges gräns. Båda parkerna skulle bli väl synliga från delar av den skånska kusten.

Av
Jonatan Westerlind

Det är det danska företaget Hofor som tillsammans med Köpenhamns kommun ska utreda möjligheten att anlägga två vindkraftsparker strax utanför Sveriges gräns. Den sydligaste av parkerna skulle ligga strax väster om Falsterbonäset och bestå av 25-63 vindkraftverk. Den nordligare parken skulle ligga ungefär åtta kilometer ut i Lommabukten och bestå av 16-40 kraftverk, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Båda parkerna skulle vara väl synliga och påverka utsikten för boende i Vellinge, Lomma och Kävlinge kommun.

Nu får svenska kommuner och myndigheter säga sitt om saken. Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), tror att parken kan påverka landskapet i närheten men vill invänta utredningen. Att den kan påverka vyn från stranden ser hon inte som ett stort problem.

– Det är klart att det kan påverka utsikten men nu måste man titta på alternativa energikällor. Jag ser hellre att man bygger en vindpark ute i vattnet än på land, säger hon.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, är skeptisk till byggnationen. Hon menar att området redan är överexploaterat av sjöfart och att man måste bevara kuststräckans natur- och rekreationsvärden.

– Det enda vi kan göra är att yttra oss. Men vi har yttrat oss i många frågor om Öresund och det brukar inte vara någon som lyssnar ändå, säger hon.

Hofor och Köpenhamns kommuns undersökningar pågår till slutet av nästa år, och därefter kan man gå vidare med en ansökan om att få bygga till danska myndigheter.

Kommunstyrelsens ordförande i Lomma, Robert Wenglén (M), vill inte kommentera saken i dagsläget utan inväntar ett yttrande från kommunens miljöstrateg.

Publicerad 31 October 2019 10:44