Dan Tedestål är ägare av Vellingeblomman och visar runt i Tomtebyn dagen innan öppning.

Dan Tedestål är ägare av Vellingeblomman och visar runt i Tomtebyn dagen innan öppning. "När man går runt så här så ser man lite grejer överallt som inte är klara. Men det är väl bara jag som ser", säger han. Foto: Jonatan Westerlind

Varuhuset öppnar en kilometer långt jullandskap

Vellingeblomman bjuder på julstämning med extra allt

VELLINGE. Till Vellingeblomman kommer julen tidigt. Redan på onsdagen slog dörrarna upp till årets Tomteby. Lokaltidningen fick en exklusiv förhandsvisning dagen innan öppning.

Av
Jonatan Westerlind

Rum efter rum av tomtar, julstjärnor och ljusstakar. Dessutom en krubba och så småningom kommer det även spelas julmusik och finnas levande åsnor och kaniner på plats. Med andra ord är det svårt att inte golvas av hur mycket jul man kan få in i en butik när man går in i Vellingeblommans jullandskap.

"Jag vågar inte ens gissa hur många ljuskällor som finns här inne", säger Dan Tedestål om lamprummet. Foto: Jonatan Westerlind

– Det är svårt att hitta mer julstämning än här tror jag, säger Dan Tedestål, ägare av Vellingeblomman.

Han har drivit Vellingeblomman sedan 1981. Julsatsningen började med att han julen 1992 kom över några plastgranar som man byggde upp en passande miljö omkring. Det hamnade på förstasidan i Trelleborgs Allehanda och året efter utökades julsatsningen. I år är Tomtebyn som den kallas en kilometerlång stig genom ett jullandskap där tomtehus med rörliga dockor radats upp bredvid alla sorters julpynt och dekorationer.

– Det är nästan så jag blir lite imponerad själv. Personalen har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, säger Dan Tedestål.

Ett av tillskotten i Tomtebyn för i år är en igloo där en tomte sitter och pratar i telefon.

Ett av tillskotten i Tomtebyn för i år är en igloo där en tomte sitter och pratar i telefon. Foto: Jonatan Westerlind

Själv har han i allra högsta grad varit delaktig i uppbygnaden av Tomtebyn. Han har ritat samtliga gånger och varit med i byggnationen av lokalen. Dessutom har han varit med och byggt igloon, som är årets tillskott i Tomtebyn. Arbetet med att bygga upp Tomtebyn har pågått i två månader och har gjorts av sju personer. Trots att det är en sådan stor satsning så har Dan Tedestål själv ingen favoritdel i byn.

– Det roligaste är egentligen att bygga upp allt och hitta på nya grejer, säger Dan Tedestål.

Tomteverkstad på Vellingeblomman.

Tomteverkstad på Vellingeblomman. Foto: Jonatan Westerlind

Dörrarna till Tomtebyn slår upp onsdagen 30 oktober. Byn är öppen fram till 31 december.

Publicerad 30 October 2019 12:00