"Lärandet här är konkret från början, så att barnen sen har lättare för att sedan förstå det abstrakta", säger Eva Kellheim, biträdande rektor på Asklunda förskola. Foto: Jonatan Westerlind

Här är Vellinges största förskola

Barnen på Asklunda har fått flytta till nya lokaler

VELLINGE. Asklunda montessoriförskola har byggts om och flyttat in i nya lokaler. Där finns plats för uppemot 160 elever och fler ska det bli. "Vi vill ha en stor förskola som känns liten och gemytlig", säger Eva Kellheim.

Av
Jonatan Westerlind

Lokalerna är ljusa med stora, låga, fönster. Pennor och kritor är prydligt sorterade efter färg och stolar och bord är låga så att de passar för barnen.

– Lokalerna är speciellt anpassade för montessoriverksamhet. Det blir lättare att jobba här och vi kan dela upp barnen i mindre grupper när det behövs, säger Ingela Tengberg, pedagog på förskolan.

Akilles Fernandez Lorenzo, 4, färglägger en kronhjort.

Akilles Fernandez Lorenzo, 4, färglägger en kronhjort. Foto: Jonatan Westerlind

Det var i förra veckan som Asklunda montessoriförskolas nya lokaler stod klara. Då flyttades barnen från Asklunda gård och de intilliggande barackerna där de tillfälligt gått till det nybyggda huset. Där är lokalerna specialanpassade för montessoriundervisning och det finns plats för 160 elever. Till sommaren blir de 200 stycken då även renoveringen av den gamla gårdsbyggnaden är klar. Redan nu är de Vellinges största förskola.

– Den största utmaningen med att driva en så här stor förskola är att göra det likvärdigt för alla, oavsett vilken avdelning man går på. Vi jobbar för att alla pedagoger ska ha samma syn på undervisningen och att de ska prata mycket med varandra, säger Eva Kellheim, biträdande rektor på Asklunda förskola.

Freja Arcombe, 4, visar upp sina teckningar för pedagogen Helena Bratz.

Freja Arcombe, 4, visar upp sina teckningar för pedagogen Helena Bratz. Foto: Jonatan Westerlind

Hon är nöjd med de nya lokalerna som förskolan fått.

– Vi vill att det ska kännas som en liten, gemytlig, förskola här. Det ska vara en stor förskola som känns liten, säger Eva Kellheim.

Publicerad 30 October 2019 07:00