Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge om senaste tidens rån:

Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge om senaste tidens rån: "De är väldigt aktiva just nu." Foto: Anna Fröjd/Arkivbild

Unga missbrukare tros ligga bakom rånvåg

Polisen: "Vi har en god bild av vem som utför dem"

VELLINGE. De senaste två veckorna har minst tre rån begåtts i Vellinge kommun, två av dem har gjorts med kniv. Polisen säger sig nu ha en god bild av vilka som ligger bakom: tonåringar som försöker få pengar till narkotika.

Av
Jonatan Westerlind

På tisdagskvällen förra veckan attackerades ett tonårspar av knivbeväpnade rånare utanför en pizzeria i Vellinge. De tvingade till sig nycklarna till pojkens moped, som de sedan lämnade platsen på. Kvällen efter blev en pojke i 15-årsåldern rånad av tre gärningsmän på sin jacka, mobiltelefon och sitt kontokort. Att det på kort tid begås flera rån är mycket ovanligt i Vellinge, enligt kommunpolis Jörgen Sjåstad.

– Jag kan inte med 100 procents säkerhet säga att det finns ett samband men det finns tydliga likheter. Det är ungdomar som rånar andra ungdomar och barn, säger han.

Enligt honom så har man en god bild av vilka det är som ligger bakom rånen.

– Det är lokala förmågor som vill ha pengar till narkotika. Någon är under 15 år, de ligger alla där omkring, säger han.

Vad gör ni för att sätta stopp för dem?

– De är väldigt aktiva just nu så vi sätter blåslampan på dem. Vi försöker ha kontroll på dem och stoppa dem så mycket som möjligt. Men det händer inte så mycket, de är så unga så det är inte så att vi bara kan låsa in dem.

Antal rån i Vellinge kommun under 2019

Januari:1

Februari: 0

Mars: 0

April: 1

Maj: 0

Juni: 0

Juli: 0

Augusti: 6

September: 2

Oktober: 4

Publicerad 28 October 2019 09:46