Svensk valuta

Svensk valuta Foto: Mostphotos

Besparingar för flera miljoner att vänta i Vellinge

Moderaternas budgetförslag klubbades igenom av fullmäktige

VELLINGE. Förra veckan kom fullmäktiges beslut: Vellinges kommunala verksamheter måste spara in 35 miljoner kronor under 2020.

Av
Jonatan Westerlind

I slutet av förra veckan hade kommunfullmäktige möte om kommande års budget. Moderaternas förslag om att spara in 35 miljoner kronor i kommunens verksamheter klubbades igenom. Enligt Sydsvenskan så är bakgrunden till detta att demografin förändras i kommunen då allt förre ska försörja allt fler. Dessutom spår man en sämre konjunktur kommande år.

För Moderaterna var en skattehöjning aldrig aktuell, trots att Vellinge har lägst skattesats i länet med 18,50 kronor. Men kommunstyrelsens ordförande, Moderaternas Carina Wutzler, menar att man inte ska se det som nedskärningar utan som en effektivisering av kommunens verksamhet.

– Vi har tittat över våra verksamheter för att se var vi kan reducera kostnader. Ibland måste man göra förändringar för att satsa nytt och ändå bibehålla kvaliteten. Jag ser inte att skattehöjningar behövs i nuläget, säger hon.

Det kommande året ska ett antal investeringar göras i kommunen. Hemtjänsten ska få mer resurser, kostnaderna för personlig assistans ökar och det ska satsas på byggnation och klimatanpassning.

Miljöpartiet å andra sidan ville se en skattehöjning på 20 öre, något man inte fick gehör för. Bland annat så tror hon att skolan kommer drabbas negativt.

– I mångt och mycket så delar vi hur budgeten ska hanteras. Däremot blir det nu besparingar på områden som vi inte alls håller med om, säger Angela Everbäck, ordförande i Miljöpartiet i Vellinge och ledamot i kommunfullmäktige.

I flera år har Vellinge kommun gjort ett överskott men intäkterna sjunker de kommande åren och man väntas nu landa på minus år 2022 istället. Besparingarna väntas få budgeten i balans.

Publicerad 28 October 2019 11:51