Sängens grindar var inte uppfällda. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Sängens grindar var inte uppfällda. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Stock Adobe

Personal missade att fälla upp sängrindarna –boende fick fraktur på nacken

VELLINGE.

Personal på boende missade att fälla upp sänggrindarna på ett omsorgsboende i kommnen. Den boende ramlade ur sängen, fick en fraktur på nacken och fick gå med nackkrage i tre månader efter skadan. Nu har lex Maria-anmälan av händelsen upprättats.

Under natten fick personalen ett larm om att det skett en rörelse utanför sängen hos en boende med så kallat rörelselarm. Medarbetaren som vid tillfället är inne hos annan boende på samma avdelning besvarar larmet efter 15 minuter. När medarbetaren kommer till den boende finner hen den boende liggande på golvet nedanför sängen. Sänggrinden är endast uppdragen vid fotändan. Medarbetaren kontaktar joursjuksköterska som anländer till boendet efter cirka 30 minuter.

Den boende säger att hen har nacksmärtor och har ett sår som blöder i pannan. Jourssjuksköterskan ringer efter ambulans och den boende förs till sjukhus. På sjukhuset konstaterar man en fraktur på halskotpelaren patienten ska bära halskrage dygnet runt i tre månader.

Medarbetaren som ansvarade för att hjälpa patienten i säng har dragit upp sänggrinden men troligen har sänggrinden inte klickat i ordentligt på båda sidor och under natten fallit ner på ena sidan vilket lett till att den boende ramlade ur sängen.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska konstaterar i utredningen att rutiner kring hur sänggrindar ska hanteras är otydliga. Bedömning av händelsen är att patienten har utsatts för en allvarlig vårdskada och händelsen anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Publicerad 27 October 2019 00:00