Cornelia Malm, femte från vänster, är en av finalisterna i Årets Mack-SM.

Cornelia Malm, femte från vänster, är en av finalisterna i Årets Mack-SM. Foto: David Thunander

Cornelia Malm är en av de bästa på att göra mackor

Tävlar i finalen på Mack-SM

VELLINGE.

Lokalproducerat, zero-waste och veganskt står i fokus när åtta finalister gör upp om vem som gör Sveriges godaste macka i Mack-SM 2019. Tävlingen avgörs den 8 november och en av finalisterna är Cornelia Malm från Björns Konditori.

Av
Åsa Meierkord

Tävlingsframgångarna fortsätter att hagla ner över Björns konditori i Vellinge. Det var inte länge sedan som bagaren Paul Florian Ficard bakade hem en hedrande andraplats i Årets bagare och var med i finalen på Pizza Champion Cup. Nu är det dags för en av ägarna, Cornelia Malm, att ta sig an utmaningen att tävla om att göra Sveriges godaste mackor när Mack-SM avgörs den 8 november.

Bland årets bidrag i tävlingen finns allt ifrån picklad habanero och kålrot, brynt smör-majonnäs och ärtpesto till puffade bondbönor och cashewricotta. Hållbarhetstänket, de växtbaserade råvarorna och det lokala med en modern twist är viktiga ingredienser.

Under finalen ska de tävlande under 45 minuter färdigställa 20 mackor var. Därefter bedöms mackorna av en expertjury utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Utmaningen är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Finalen äger rum på Food & Wine på Stockholmsmässan i Älvsjö och anordnas av Sveriges bagare & konditorer.

– Det är skillnad på macka och macka. De kreationer som finalisterna i Mack-SM visar upp är resultatet av gediget hantverksarbete, trendmedvetenhet och kreativa smakkombinationer. Förra årets hållbarhetstrend verkar vara här för att stanna och håller i sig även i år. Bröd är både klimatsmart och nyttigt och det är spännande att se hur finalisterna tar det ett steg längre och även anpassar efter olika mikrotrender, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM i ett pressmeddelande.

Mack-SM 2018 vanns av surdegsmackan Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Finalisterna 2019

Cornelia Malm från Vellinge, äger och driver Björns Konditori

Frida Brolin från Bromma, jobbar på Kosterheds Konditori i Solna

Gabriel Olsson från Kristianstad, frilansande bagare i Stockholm

Jeanette Ekerås från Vårgårda, jobbar på Mormor Bättys Kringlor

Marika Karlsson från Söderköping, äger och driver Marikas Café & Inredning i Norrköping

Sandra Granström från Vidsel, jobbar på Polarbröd AB i Älvsbyn

Stina Olovsson från Aneby, jobbar på Nya Lennarts Konditori

Victor Lind från Älmhult, delägare och kock på Scandwich i Malmö

Publicerad 25 October 2019 14:00