Antalet barn på fritidshemmen har minskat i kommunen.

Antalet barn på fritidshemmen har minskat i kommunen. Foto: Stock Adobe

Färre barn är på fritids

Trots fler elever i skolan minskar antalet

VELLINGE.

Trots att antalet elever ökar i kommunens grundskolor, minskar antalet barn som är inskrivna i fritidsverksamheten efter och före skoltid. Nu ska utbildningsnämnden undersöka vad det kan bero på.

År 2018 var 2082 barn inskrivna i fritidsverksamheten på kommunens skolor. I september gjorde utbildningsförvaltningen en avstämning när det gäller antal barn och elever i relation till kapacitet i förskolor och skolor och prognosen för 2019 visar att antalet barn i fritidsverksamheten sjunker.

– Prognosen pekar på att det kommer att vara 120 färre barn i fritidshemmen 2019 jämfört med 2018, vilket är lite förvånande med tanke på att eleverna blir fler i grundskolan, säger Gustav Schyllert (M), utbildningsnämndens ordförande.

Det är inte helt enkelt att analysera varför antalet minskar men nu kommer utbildningsnämnden göra en djupdykning för försöka ta reda på orsakerna.

– I vanliga fall brukar de flesta sluta fritids i fjärde klass ungefär. Rektorerna säger att en elev ibland kan sluta med fritids lite tidigare och att flera kompisar då kan göra likadant. Men det kan också vara tvärtom, att någon vill stanna längre och då kan det också haka på kompisar, säger Gustav Schyllert.

Utbildningsnämnden ska också starta ett utvecklingsarbete när det gäller fritidsverksamheten.

– Det finns ett nytt nationellt uppdrag att fritids tydligare ska komplettera skolan och inte hemmet som tidigare, så ny tar vi ett större grepp om verksamheten, säger Gustav Schyllert.

Publicerad 21 October 2019 08:26