Spökvandringen rekommenderas inte till mindre barn.

Spökvandringen rekommenderas inte till mindre barn. Foto: Fotevikens museum

Snart släpps Fotevikens väsen lösa

Nybildade föreningen Fotevikens byalag tar över spökvandringen

HÖLLVIKEN.

En fasansfull kväll utlovas när osaliga krigare, gastar och mytologiska varelser åter smyger runt i Fotevikens vikingastad. I år arrangeras vandringarna på en lördag istället för en veckodag.

Sedan ett par år tillbaka har Fotevikens museum arrangerat spökvandring i anslutning till höstlovet och arrangemanget där väsen och oknytt knutna till nordisk mytologi skrämmer slag på besökarna är väldigt populär.

I år arrangeras spökvandringen av den nybildade Fotevikens byalag som numera är en fristående förening och inte en del av föreningen SVEG.

– Vi är ungefär samma medlemmar som i föreningen SVEG men utan den marinarkeologiska delen. Liksom tidigare är vi är en stödförening till Fotevikens museum och sysslar med historisk reenactment och hantverk, berättar Jens Nilsson, ordförande.

Medlemmarna i föreningen kommer också fortsätta att hjälpa till med att befolka vikingastaden under sommarsäsongen, visa hantverk och guida besökare.

Men den 26 oktober väntar alltså en annan typ av uppgift i vikingastaden.

Jens Nilsson har varit med ett par gånger i spökvandringen, senast som skräckinjagande portvakt.

– Jag stod i ingången och varnade besökarna för att gå in i vikingastaden, vi får väl se vad jag gör i år, berättar Jens Nilsson.

Bland de läskiga varelser som en kan riskera att träffa på finns "draugen". Draug betyder spöke på fornnordiska och varelsen benämns även som likspöke, då de är materiella gengångare snarare än andar.

Den största skillnaden är egentligen att spökrundan nu arrangeras på en lördagskväll istället för en veckodag eftersom det är lättare för de ideella krafterna i föreningen att ordna vandringen på helgen. Spökvandringen är också ett sätt att få in pengar till föreningen.

– En annan skillnad är att om man vill kan man också anmäla sig som volontär att medverka i spökrundan istället för att bara vara besökare, berättar Thomas Aune Olsen, vice ordförande Fotevikens byalag.

Precis som tidigare år kommer besökarna att skickas ut i grupper med ledsagare som för dem genom staden. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrébyggnad.

Anmälan ska ske via mejl med rubriken ”Anmälan till spökvandring” till sveg@foteviken.se.

Publicerad 19 October 2019 00:00