Nyligen lurades en kassör i en ideell förening att föra över närmare 30 000 kronor till ett utländskt bankkonto. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Nyligen lurades en kassör i en ideell förening att föra över närmare 30 000 kronor till ett utländskt bankkonto. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Adobe Stock

Höllvikens IBF: "Vi var också nära att bli lurade"

Flera föreningar utsatta för bedrägeriförsök

HÖLLVIKEN.

Nyligen lurades en kassör i en ideell förening att föra över närmare 30 000 kronor till ett utländskt bankkonto i tron att ordföranden hade begärt transaktionen via ett mejl. Det är inte första gången det händer. Även Höllvikens innebandyförening har utsatts – men de hann reagera innan olyckan var skedd.

Tidigare i år lurades kassören i en förening i Vellinge att föra över närmare 70 000 kronor till ett utländskt konto. Nyligen blev också en annan förening i kommunen utsatt för ett liknande bedrägeri. Kassören ska då ha fått ett mejl från vad hen trodde var föreningens ordförande med uppdrag om att betala in 30 000 kronor till ett utländskt konto för olika typer av kontorsmaterial.

När det ett par veckor senare dök upp ytterligare ett mejl från ordföranden om att föra över ännu mer pengar började kassören ana oråd och kontaktade ordföranden som varken kände till det första eller det andra mejlet och händelsen polisanmäldes.

Även kassören i Höllvikens innebandyförening har fått mejl från vad som ser ut som ordföranden i föreningen om att göra betalningar.

– Vi hade gjort en utbetalning till en innebandyklubb i Schweiz och skulle göra en till. Då får vår kassör ett mejl från vad som ser ut att komma från mig om att göra den andra betalningen till klubben i Schweiz men tidigare än vad vi hade kommit överens om, berättar Jörgen Hagmann, ordförande i Höllvikens innebandyförening.

Kassören kontaktar Jörgen Hagmann för att fråga om det verkligen var han som hade skickat mejlet.

– Det såg verkligen ut att komma från mig med loggan från föreningen som signatur, men när han klickade på avsändaren kom det istället en adress med en massa nummer, så då förstod han att det var något som inte stämde, säger Jörgen Hagmann.

Bedrägeriförsöket stoppades och mejlet kastades. Jörgen Hagmann menar dock att det kunde ha slutat på ett tråkigare sätt.

– Vi var också nära att bli lurade. Förmodligen har de som skickade mejlet fått tag på våra tidigare mejl med den schweiziska klubben och så hittat mitt namn som ordförande på vår hemsida, det är väldigt förfinade metoder, säger Jörgen Hagmann.

Eftersom Jörgen Hagmann själv arbetar inom bankvärlden fanns det redan tydliga rutiner kring hur föreningen ska sköta utbetalningar och det var dels på grund av dessa som bedrägeriförsöket kunde stoppas i tid.

Publicerad 18 October 2019 07:00