Ulrika Emanuelsson (längst fram) och Helén Emanuelsson ute på det en hektar stora åkerstycket där familjen odlar pumpor.

Ulrika Emanuelsson (längst fram) och Helén Emanuelsson ute på det en hektar stora åkerstycket där familjen odlar pumpor. Foto: Markus Celander

Skördetid i Räng ger pumpor i mängd

Nu är det högsäsong för familjen Emanuelsson

RÄNG. Det började med fem pumpafröpåsar till den då femårige sonen för 19 år sedan. Idag skördar familjen Emanuelsson tonvis med pumpor på gården hemma i Räng.

Av
Markus Celander

I några generationer nu har deras släkt drivit lantbruk på gården vid Hermanstorpsvägen på slätten mellan Vellinge och Trelleborg. De senaste åren har en amerikansk gurkväxt tagit allt större plats på deras mark – pumpan.

– De blir bara populärare och populärare, både matpumporna och prydnadspumporna, säger mamman i familjen Helén Emanuelsson.

Helén Emanuelsson med en spaghettipumpa.

Helén Emanuelsson med en spaghettipumpa. "Den kan man ersätta pastan med till köttfärssåsen", säger hon. Foto: Markus Celander

Familjens pumpaäventyr började för 19 år sedan, då sonen Erik var fem år och kom på att han, precis som sin far som är lantbrukare, också ville odla något hemma på gården.

– Vi hade hört att pumpor var lättodlade, så vi köpte fem fröpåsar till honom. Sedan tyckte vi att det var roligt att pröva på nya sorter. Idag odlar vi femtio olika sorter, säger Helén Emanuelsson.

Svante är en av de katter som vaktar pumporna mot gnagare.

Svante är en av de katter som vaktar pumporna mot gnagare. Foto: Markus Celander

Skörden började i mitten av september. De flesta pumporna säljer de själva från en lada hemma på gården som de kallar Pumpa shop i Hermanstorp, förutom en liten del som köps in av grönsaks- och blomsterhandlare i närområdet.

Nu kör de för fullt fram till Halloween, sedan är säsongen över.

– Det har blivit som en hobby för familjen, annars har vi andra heltidsjobb, säger dottern Ulrika Emanuelsson.

Pumpor finns i olika former och färger.

Pumpor finns i olika former och färger. Foto: Markus Celander

För den här kattungen är den lilla minipumpan en leksak.

För den här kattungen är den lilla minipumpan en leksak. Foto: Markus Celander

Ulrika och Helén Emanuelsson färdigställer sin pumpabutik inför säsongsöppningen den 27 september. De håller öppet fram till Halloween på fredagar klockan 15–19 och lördagar och söndagar klockan 10–17.

Ulrika och Helén Emanuelsson färdigställer sin pumpabutik inför säsongsöppningen den 27 september. De håller öppet fram till Halloween på fredagar klockan 15–19 och lördagar och söndagar klockan 10–17. Foto: Markus Celander

Svante har örnkoll på allt som sker kring gården.

Svante har örnkoll på allt som sker kring gården. Foto: Markus Celander

Heléns pumpasoppa

2 scharlottenlökar

2 vitlöksklyftor

Lite riven ingefära och chili

1 grönsaksbuljongstärning

1 liter vatten

1,5–2 kilo pumpa

Fräs lök, vitlök och ingefära glansigt. Tillsätt vattnet, buljongen och pumpan i små bitar. Koka tills pumpabitarna är mjuka, och vispa då sönder dem. Gott att ha till är exempelvis grädde, creme fraiche, chilisås, sweetchili eller lime.

Publicerad 12 October 2019 00:00