Mikael Kristersson gick Dramatiska Institutets filmfotografutbildning i Stockholm 1973-75 och har arbetat med film och egna dokumentärer sedan dess. Bilden är från 1975, när han gjorde film om flyttfågelsträcken över Falsterbo.

Mikael Kristersson gick Dramatiska Institutets filmfotografutbildning i Stockholm 1973-75 och har arbetat med film och egna dokumentärer sedan dess. Bilden är från 1975, när han gjorde film om flyttfågelsträcken över Falsterbo. Foto: Privat/mostphotos.com

Falsterbofilmare får specialvisning i New York

Mikael Kristerssons filmer blir

FALSTERBO.

I oktober anordnas både visning av och seminarium om Mikael Kristerssons tre filmer Pica, Pica, Falkens öga och Ljusår på Museum of the Moving Image i New York.

Förhållandet mellan natur och människa behöver kanske diskuteras mer än någonsin just nu. Den 25-26 oktober diskuteras det i mångmiljonstaden New York med hjälp av dokumentärfilmaren Mikael Kristerssons tre filmer Pica, Pica, Falkens öga och Ljusår, där livet i naturen skildras ur djurens perspektiv och med människorna omkring.

– En kvinna som jobbar med film i New York steg in i min trädgård och började prata. Jag trodde först hon ville prata om flyttfåglar. Men det visade sig att hon ville prata om filmen Ljusår. Hennes vän jobbade på Martin Scorseses filmproduktionsbolag och där fanns det tydligen en dvd med filmen som hon hade lånat. Hon och Museum of the Moving Image anordnar en helg där de ska visa mina tre filmer och så ska det hållas seminarium om varje film, berättar Mikael Kristersson.

"Falkens öga" visades i New York när den hade premiär för 20 år sedan, men ingen av de andra filmerna har visats där.

– Biografsalongen i Museum of the Moving Image är fantastisk så det är roligt att de vill visa filmerna där, säger Mikael Kristersson som naturligtvis är inbjuden för att delta i diskussionen om filmerna.

Även inbjudna gäster och andra dokumentärfilmare är på plats för att prata både film och förhållandet natur – människa.

– Det ska bli både roligt och intressant, säger Mikael Kristersson.

Filmerna

"Pica pica" från 1987 Filmen skildrar skatornas årscykel i stockholmsförortenVällingby. Pica pica är det latinska namnet för skata.

"Pica Pica" rönte stora framgångar hos kritiker och publik på bio och i TV, både i Sverige och utomlands. Filmen utsågs bland annat till ”Årets överraskning” vid festivalen Cinema du Reel i Paris.

"Falkens öga" från 1998, följer en tornfalksfamiljs liv och leverne, men skildrar också det mänskliga livet sett ur fåglarnas synvinkel från sitt bo högst upp i Skanörs kyrka. "Falkens öga" fick en miljonpublik på bio och i TV och inbjöds till ett trettiotal festivaler världen över. Filmen vann bland annat huvudpriserna på dokumentärfilmfestivalerna i Munchen , Marseilles och vid Nordisk Panorama.

I "Ljusår" från 2008 följer Mikael Kristersson naturlivet i sin trädgård i Falsterbo med kamera och mikrofon. Filmen blev Sveriges nominering till Nordiska rådets filmpris 2009 och vann förstapriset på vetenskapsfestivalen Mostra de Ciencia e Cinema i Spanien samma år.

Publicerad 06 October 2019 06:00