När det var dags för själva invigningsceremonin hade skolans ledning valt en annorlunda variant.

När det var dags för själva invigningsceremonin hade skolans ledning valt en annorlunda variant. Foto: Åsa Meierkord

Nya Herrestorpsskolan äntligen klar

Efter 3, 5 års ombyggnad är skolan nästan som en ny

VELLINGE.

Nyligen var det stor invigning för den om- och tillbyggda Herrestorpsskolan. Med en helt ny skolbyggnad, totalrenovering av den ursprungliga samt en helt ny idrottshall står skolan nu redo att ta emot dubbelt så många elever som tidigare.

– Äntligen är det dags för invigning, utbrast rektor Carin Davidsson och väckte jubel i idrottshallen där invigningsceremonin hölls.

Den omfattande om- och tillbyggnaden som har pågått under 3, 5 år och har gjorts i tre etapper, har ställt en hel del krav på flexibilitet och tålamod hos både elever och personal.

Idrottshallen var den sista etappen i byggprojektet. Skolans alla tak är så kallade gröna tak som hjälper till att isolera byggnaden, dämpar buller och absorberar regnvatten.

Idrottshallen var den sista etappen i byggprojektet. Skolans alla tak är så kallade gröna tak som hjälper till att isolera byggnaden, dämpar buller och absorberar regnvatten. Foto: Åsa Meierkord

Den första etappen innebar nybyggnation av en skolbyggnad för högstadiet och gjordes under 2017. Under 2018 totalrenoverades den ursprungliga skolbyggnaden och efter sommaren blev den nya idrottshallen klar. Skolan har även fått ny utemiljö med bland annat utegym, grönområden, fler sittplatser och lekplatser. Även köket och matsalen har fått en helt ny inredning. Rektor Carin Davidsson påpekade dock att det är de som jobbar i köket som är huvudingrediensen i en bra skolmat.

– Vi förstår nog inte hur bortskämda vi är på vår skola med god mat. Nyligen frågade en förälder mig om inte köket kunde lägga ut recepten eftersom hennes barn undrade om inte de kunde få likadana rätter som i skolan.

Jonas Rasmusson, kock, är mycket nöjd över den nyrenoverade köket, liksom alla elever.

Jonas Rasmusson, kock, är mycket nöjd över den nyrenoverade köket, liksom alla elever. Foto: Åsa Meierkord

När det var dags för själva invigningsceremonin hade skolans ledning valt en annorlunda variant.

– Det kändes fel med att klippa ett snöre, för vi har ju använt flera av lokalerna ett bra tag och att låta ballonger flyga upp i luften gick inte på grund av vädret, så vi kom på en helt egen variant, säger Carin Davidsson.

Eleven Gustav Lenngren kommer upp på scenen. Alla i idrottshallen bokstaverar Herrestorpsskolan och för varje bokstav smäller Gustav Lenngren en ballong med hjälp av ett tennisracket.

"Nu står vår nya skola här, ljus och fin", var en av textraderna i den specialkomponerade invigningssången. Foto: Åsa Meierkord

Efter det sjungs Herrestorpssången, specialkomponerad för den ombyggda skolan.

Totalt har projektet kostat 180 miljoner kronor. Tidigare fanns en kapacitet på 270 elever, nu rymmer skolan 550 elever.

Isabella Hansson, elev i årskurs sju tycker att det är väldigt skönt att renoveringen är klar.

– Det har blivit jättefint. Men det bästa med skolan är lärarna.

Publicerad 01 October 2019 09:12