Joakim Lundblad har öppnat Kaptensgården för lunchservering. Inom kort kan öppettiderna komma att utökas till kvällar och helger.

Joakim Lundblad har öppnat Kaptensgården för lunchservering. Inom kort kan öppettiderna komma att utökas till kvällar och helger. Foto: Åsa Meierkord

Nytt i liv i Kaptensgården

"Vi tyckte att det behövdes ett året-runt ställe i Falsterbo"

FALSTERBO.

Sedan ett par veckor doftar det åter från Kaptensgårdens kök och det sorlar i matsalen. I oktober hoppas kocken Joakim Lundblad att kunna börja med servering även på kvällar och helger.

Joakim Lundblad är uppvuxen i Höllviken och besökte själv Kaptensgården i sin ungdom.

– Det har varit både lilljulafton och sena sommarkvällar, bara fina minnen, säger Joakim Lundblad.

För ett år sedan, hösten 2018, besökte han Skanörs hamn med några kompisar och slogs av hur fint det hade blivit där. När de kom till Falsterbo var det mesta stängt.

– Kaptensgården var stängd och det andra var stängt för säsongen. Vi tyckte att det behövdes ett året-runt ställe i Falsterbo och tog kontakt med ägarna, det var så det hela började, berättar Joakim Lundblad.

Innan Joakim Lundblad och hans kollegor tog över verksamheten hade Kaptensgården stått tom i tre år och dessförinnan bara varit öppen på somrarna.

– Vi hade hoppats att kunna öppna i somras men det var mycket i köket som vi var tvungen att renovera först, säger han.

När det gäller övrig inredning tänker de låta den vara som den är.

– Det är ett fint ställe som har mycket i väggarna, vi vill behålla inredningen och bara förfina den eller ta fram originalskick där det behövs.

Lunchserveringen har tyngdpunkt på vällagad husmanskost och har blivit så populär att matsalen som kallas för champagne-rummet, fick öppnas upp för att få plats med alla gäster.

I oktober hoppas Joakim Lundblad att kunna ha servering även på kvällar och helger.

– Då blir det skandinaviska tapas. Man beställer in flera smårätter som man delar istället för en enda huvudrätt.

Han hoppas även komma i gång med Whiskyprovningar och till våren planeras det för att att anlägga en boule-bana på gården.

I år är det även 50 år sedan som den första matserveringen intog Kaptensgården och det ska firas.

– Jag har hittat gamla menyer som jag kanske lagar eller hänger upp och så ska alla Falsterbobor bjudas in till fest. Det är kul att driva ett sådant här ställe för det är så många har anknytning. Flera personer har berättat att de har jobbat här för 35 år sedan eller har något annat minne, det är verkligen roligt, säger Joakim Lundblad.

Publicerad 29 September 2019 06:00