Utegymet i Västra Ingelstad beräknas stå klart innan årsskiftet.

Utegymet i Västra Ingelstad beräknas stå klart innan årsskiftet. Illustration: Edge

Nu får Västra Ingelstad ett utegym

Ska stå klart innan årsskiftet

VÄSTRA INGELSTAD. Monkeybars, dip-station eller crosstrainer? Snart finns det inga ursäkter för att inte börja träna i Västar Ingelstad. Kommunen bygger ett utegym bredvid lekplatsen vid Arrendevägen.

Alla gymredskap kommer att vara utformade för att både passa nybörjaren och den mer vältränade. Bland redskapen finns monkeybars, en crosstrainer, magövningsredskap, dip-station, pull-ups-ställning och boxar för upphopp och step-ups. På plats kommer det även att finans en skylt med instruktioner och tips för hur man använder de olika redskapen.

All gymutrustningen och är utförd i målad furu.

Tanken är att det ska finnas möjlighet att träna blandade muskelgrupper och med olika intensitet.

Gymmet, lekplatsen och fotbollsplanen knyts ihop som en mötesplats och med öppna siktlinjer däremellan. Det ska också bli gröna planteringar som till exempel Avenbokshäckar som ska rama in platserna och ge känsla av trädgård. Humlestörar i samma stil som trädetaljerna i gymutrustningen ger grönska på höjden och päronträd och rabatter med robusta perenner på utvalda platser ska också öka trivseln på platsen.

Byggstart beräknas preliminärt till första veckan i november och gymmet ska vara färdigt innan årsskiftet.

Kommunen har länge planerat att många kommundelar ska få utegym. När Nyckelhålsparken i Höllviken anlades byggdes ett också ett utegym. Efter Västra Ingelstad står Vellinge tätort förmodligen på tur och sedan Skanör-Falsterbo.

2,5 miljoner per utegym, kommundel och år finns med i budget 2019 och i den ekonomiska planen fram till 2021.

Publicerad 28 September 2019 07:00