Rekord i både deltagare och åskådare i årets Mopperun.

Rekord i både deltagare och åskådare i årets Mopperun. Foto: Inge Lundberg

Rekordmånga deltagare i årets Mopperun

Östra Grevie sveptes in i nostalgisk två-taktsdimma

ÖSTRA GREVIE.

Årets Mopperun slog alla rekord när det gäller antal deltagare. 713 nostalgiskt skimrande mopeder, körde iväg med ett ivrigt surrande på loppets jubileumsrunda nyligen.

– När man tänker på hur vi stod här för 20 år sedan, ett gäng kompisar och 30 mopeder och hur det har utvecklats sig till årets 713, så är det rätt otroligt, säger Gunnar Jalling som är en av de i det motorintresserade kompisgänget som fortfarande arrangerar Mopperun.

Gänget får dock hjälp av många andra för att klara av det numera ganska omfattande arrangemanget.

– Det är tack vare en lokal lantbrukare, Hans, som lånar ut en bit av sin åker varje år som vi har parkeringsplatser till alla de som kommer för att titta på loppet. Och det är tack vare folkhögskolan som lånar ut sin gräsmark varje år som vi har ett ställe att ställa upp alla mopeder. Sedan är det ett gäng som fixar korven och ett gäng som fixar startnummer och annat. Vi gör ju allt ideellt, säger Gunnar Jalling.

Loppet har blivit till en av byns stora årliga begivenheter. I år fanns det åskådare längs med varje gata i byn och det var förmodligen både på grund av 20-års jubiléet och väldigt fint väder som intresset för loppet var större än någonsin.

– Folk hade dragit ut bord och stolar längs med gatorna för att sitta och ha picknick och titta, berättar Gunnar Jalling.

Trots att det både kan bli felparkeringar och tjockt med folk i byn under dagen då Mopperun anordnas, har Gunnar Jalling aldrig hört någon klaga, tvärtom.

– Jag hör bara positivt. Till exempel kom en äldre farbror fram till mig en dag och frågade om loppet. Jag trodde att han skulle berätta att det var jobbigt att ha det på gatorna, men han ville säga att tyckte att det var kul att något hände i byn och så började han berätta om en moped han hade haft i sin ungdom. Jag tror att väldigt många har ett minne till en moped. Mopederna satte ju hjul på Sverige och skapade dessutom Sveriges bästa teknikerskola, väldigt många har fått förståelse för teknik genom mopederna, säger Gunnar Jalling.

Publicerad 27 September 2019 14:58