Vellinge kommun placerar sig på sjätte plats i Svensk Näringslivs ranking om företagsklimatet.

Vellinge kommun placerar sig på sjätte plats i Svensk Näringslivs ranking om företagsklimatet. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Vellinge fortsatt i topp när företagsklimatet rankas

Tappar dock fyra placeringar jämfört med i fjol

VELLINGE.

Vellinge är fortfarande i topp men tappar fyra placeringar jämfört med i fjol och hamnar på plats sex i årets ranking av företagsklimat från Svenskt Näringsliv.

– Det är en strid på kniven när det gäller topplaceringarna, vi kan vara riktigt nöjda med Vellinge höga placering säger Anne Marbrandt, vd Nyföretagarcentrum Öresund som var en av de som sjösatte pilotprojektet företagslotsen i kommunen i våras.

I årets undersökning framgår det bland annat att flera lokala företagare önskar ökad dialog och kortare handläggningstider.

För att underlätta för såväl nya som redan etablerade företagare, lanserades företagslotsen som ett pilotprojekt. Företagslotsen innebär att företagen i ett och samma möte får träffa tjänstemän från flera avdelningar, vilket resulterar i kortare handläggningstider. Lotsen fick positivt mottagande och har nu blivit en permanent tjänst i kommunen.

– Det har inneburit en mer tillgänglig, tätare och effektiv dialog för kommunens företagare, och den har inte riktigt hunnit få genomslag i årets ranking, säger Anne Marbrandt.

Som nummer ett på listan återfinns en riktig långkörare. Solna har nämligen landets bästa företagsklimat för tolfte året i rad. I år får också kommunen se sig omkörd av både Höganäs och Staffanstorp.

Rankingen 2019

Tio-i-topp 2019:

1 Solna, 2 Höganäs, 3 Staffanstorp, 4 Vårgårda, 5 Sollentuna, 6 Vellinge. 7 Partille, 8 Falkenberg, 9 Trosa, 10 Härryda.

Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen. De frågor som var och en utgör en mindre del av rankingen är service till företagen, kommunens tillämpning av lagar och regler, konkurrens från kommunens verksamheter samt tillgång på arbetskraft med relevant kompetens

Svenskt näringslivs årliga rankning baseras också på statistik från SCB och UC.

Publicerad 25 September 2019 09:13