I Skanörs allsvenskan-lag ingår 13 seglare, som har turats om att representera klubben vid de fyra deltävlingarna. De som seglade i finalen var bröderna Hugo och Oscar Johansson, Angelica Grönvall och Max Waldhauer.

I Skanörs allsvenskan-lag ingår 13 seglare, som har turats om att representera klubben vid de fyra deltävlingarna. De som seglade i finalen var bröderna Hugo och Oscar Johansson, Angelica Grönvall och Max Waldhauer. Foto: Björn Boklund

Skanörs båtklubb bland de främsta

Uppstickaren håller sig kvar i allsvenskan – kom före Malmö

SKANÖR.

Lilla Skanörs båtklubb har anledning att slå sig för bröstet. När alla omgångar för seglingsallsvenskan är avgjorda, hamnar klubben på plats 13 av 18 och det innebär att en plats 2020 är säkrad med råge.

Det blev en tuff avslutning i den sista deltävlingen i Västerås med vindar på 16-18 meter per sekund och laget slutade på 12:e plats. Totalt i allsvenskan hamnade klubben på 13:e plats, strax före den enda skånska konkurrenten, Malmö seglingssällskap, som kom på plats 14. Vann gjorde Kungliga Svenska Segelsällskapet.

– Vi är väldigt glada och nöjda. Vår målsättning var att hålla oss kvar i serien och vi är kvar, med råge till och med. Dessutom blev vi bäst i Skåne. Att våra unga seglare har klarat sig så bra och har tävlat mot seglare som representerar Sverige i OS, det kan man vara stolt över, säger Björn Boklund, seglingsledare och coach för laget.

Laget under den sista deltävlingen i Västerås.

Laget under den sista deltävlingen i Västerås. Foto: Leif Wessel

Seglarna och klubben har jobbat hårt för att klara utmaningen.

– Vi är en liten klubb och vi har inte ens den båten som man seglar med i allsvenskan. Vi har fått åka in till Malmö, berättar Björn Boklund.

I Malmö har de hyrt den ena av Malmö seglingssällskaps två båtar av modellen J 70 som används i allsvenskan, och har tränat sedan april. Tre dagar i veckan.

– Vi har ett ungt och träningsvilligt lag som har roligt tillsammans, det är en stor del av framgångarna, säger Björn Boklund.

Många andra medlemmar i klubben har också jobbat för lagets framgångar. Bara att ta sig till alla deltävlingar har krävt sina insatser.

– Svenska Seglarförbundet försöker se till att tävlingarna arrangeras över hela Sverige. Det var ju något av en resa att köra 280 mil med båttrailer när tävlingen var i Örnsköldsvik, säger Björn Boklund.

Nu ska det 13 medlemmarna som ingår i klubbens allsvenskan-lag smälta alla nya erfarenheter – och sedan lägga upp strategin för allsvenskan 2020.

Publicerad 16 September 2019 10:34