Märta Mattsson och Hannah Streefklerk med sina naturliga tolkningar/tolkningar av naturen är höstens konstnärer på Falsterbo konsthall, Falsterbo strandbad.

Märta Mattsson och Hannah Streefklerk med sina naturliga tolkningar/tolkningar av naturen är höstens konstnärer på Falsterbo konsthall, Falsterbo strandbad. Foto: Åsa Meierkord

Insikter med insekter och försvinnande vackert på konsthallen

"The Nature of Time" är höstens utställning

FALSTERBO.

Skalbaggar som mumifierats till smycken, gosigt mjuka stenar och lagade löv. Det är några av inslagen i utställningen "The Nature of time" som just nu pågår på Falsterbo konsthall.

Det började med att silversmeden och konstnären Märta Mattsson hade fobi för insekter. För att bearbeta sin rädsla började hon använda dem i sin konst.

– Jag började med de små, lite gulliga skalbaggarna och fortsatte sedan med de mer skrämmande och stora insekterna. Det finns ofta något lockade med det som är äckligt. Biologi och psykologi har alltid intresserat mig och jag har också intervjuat människor om deras fobier och utgått från deras berättelser i min konst, säger Märta Mattsson.

Related content

Insekterna som är importerade från alla möjliga länder och godkända av Jordbruksverket, bearbetar hon med gjutplast, koppar eller emalj. Det är en detaljnoga och omständlig process med många olika lager lack och torkningstid innan insekten förvandlats till ett halsband, brosch eller örhänge.

– Jag måste ha bilden klar innan jag börjar arbetet, säger Märta Mattsson.

Exakta kopior från ett fällt ekträds löv.

Exakta kopior från ett fällt ekträds löv. Foto: Åsa Meierkord

I konstnären Hannah Streefkerks verk är naturen självklar. Tills man tar sig en närmare titt. En hög med stenar visar sig vara virkade, vackra löv har omsorgsfullt lagade kanter och koraller har fått en saknad bit ersatt med garn.

– Det går för fort i dag. Vi glömmer att titta, mina verk uppmuntrar betraktaren att stanna upp en stund och upptäcka något mer, säger Hannah Streefkerk.

Hannah Streefkerk är uppvuxen på en holländsk ö och havet och tången var något hon saknade efter flytten till Sverige. I verket

Hannah Streefkerk är uppvuxen på en holländsk ö och havet och tången var något hon saknade efter flytten till Sverige. I verket "Two roots" kombinerar hon tången i Holland med skogen i Sverige. Foto: Åsa Meierkord

Stenar blir till sand och löv blir till jord. Hannah Streefkerk vill bevara och visa de saker som naturen skapar och som riskerar att försvinna. Både naturligt och på grund av miljöförstöring.

Ett exempel är verket "To remember" .

– Jag har gjort exakta kopior av de löv som ramlade av min grannes ek när han fällde det.

Utställningen pågår fram till den 24 november.

Publicerad 15 September 2019 00:00