Det nya resecentrum vid Vellinge Ängar blir en av kommunens största kollektivtrafiknoder.

Det nya resecentrum vid Vellinge Ängar blir en av kommunens största kollektivtrafiknoder. Illustration: Tengbloms arkitekter

En av kommunens största knutpunkter byggs

Både fika och wifi utlovas

VELLINGE.

Snart är väntandet i det blåsiga och bullriga Vellinge Ängar ett minne blott. I dagarna började det nya resecentret byggas. Uppvärmd lokal med möjlighet till både fika och wifi är några av fördelarna som ska locka fler att åka kollektivt.

Det nya resecentrum vid Vellinge Ängar blir en av kommunens största kollektivtrafiknoder.

Resenärerna ska kunna sitta och vänta på bussen i en uppvärmd lokal, beställa fika, gå på toaletten eller koppla upp sig på Skånetrafikens wi-fi.

– Det är ännu inte helt klart vem som ska driva kaféet men förhandlingar pågår, säger Robert Seremet, projektledare Vellinge kommun.

Eftersom det går bussar i stort sett under hela natten förbi Vellinge, så kommer vänthallen att vara öppen dygnet runt.

– Kommunen har ansökt om att få sätta upp kamerabevakning inne i vänthallen, berättar Robert Seremet.

En ny pendlarparkering med 60 parkeringsplatser är redan på plats. Laddstolpar för elbilar ska också finnas och för de som tar cykeln till hållplatsen kommer det finnas cykelgarage. På torget kommer det också att finnas en lekyta för de mindre barnen.

– Det kommer att bli stor skillnad för de som vill pendla. Att kunna ställa bilen och gå in i en uppvärmd vänthall med gratis wifi, möjlighet att ladda sin mobil och kunna planera sin resa på ett helt annat sätt, gör det lättare att resa kollektivt, säger Robertt Seremet.

För att motverka buller från motorvägen kommer en bullerskärm att integreras i byggnaden.

Budgeten ligger på 12 miljoner och resecentrat förväntas vara färdigställt sommaren 2020.

Publicerad 12 September 2019 07:00