Loris Schiavetti med carbonara och kycklingklubbor som puttrar i gorgonzola och tomatsås när Italian Village besökte Ystad i fjol.

Loris Schiavetti med carbonara och kycklingklubbor som puttrar i gorgonzola och tomatsås när Italian Village besökte Ystad i fjol. Foto: Arkiv/Markus Celander

Italiensk matfest rullar in i Vellinge

Marknaden Italian Village ställer sig på Stortorget

VELLINGE.

I fyra dagar livas höstrusket upp med delikatesser och genuint mathantverk från Italien när den turnerande marknaden Italian Village kommer till Vellinge.

Olivolja, bakverk, salami från Kalabrien, mozzarella från Napoli och prosciutto från Emilia-Romagna är några exempel på vad man kan hitta när Stortorget förvandlas till en italiensk piazza.

Italian Village är en utomhus pop-up marknad som har turnerat i Sverige sedan i maj. Vellinge är sista stoppet den här säsongen. Matfesten pågår mellan den 18-21 september och under dessa dagar kommer flera mattält och vagnar stå uppställda på Stortorget i Vellinge.

Det finns både delikatesser och mathantverk att handla med sig hem. All mat som säljs kommer från Italien och levereras till den kringresande marknaden varje vecka. Produkterna kommer oftast från små gårdar över hela landet och är DOP-märkta (Denominazione di Origine Protetta, på svenska ”skyddad ursprungsbeteckning”).

Besökarna kan också äta italiensk mat tillagad direkt på platsen. Kockar serverar många av de klassiska, italienska maträtterna som pasta carbonara, olika typer av pizza och tomatsåser.

Publicerad 11 September 2019 07:00