Nästa vecka samarbetar många trädgårdsbutiker över hela landet för att sätta fokus på fördelarna med höstplantering. Cecila Urbanyik som driver trädgårdsbutiken i Vellinge är en av dem.

Nästa vecka samarbetar många trädgårdsbutiker över hela landet för att sätta fokus på fördelarna med höstplantering. Cecila Urbanyik som driver trädgårdsbutiken i Vellinge är en av dem. Foto: Malin Kähler

Pågår

Planteringsyra en hel vecka

Nästa vecka är det stora planteringsveckan

VELLINGE.

För att uppmärksamma att det faktiskt är hösten som är den bästa planteringstiden arrangeras för andra året "Stora planteringsveckan" med flera aktiviteter. I år deltar både Trädgårdsbutiken och Vellingeblomman.

Sommaren har mer och mer tagit över som den period då flest plantor, buskar och träd planteras. Men det är inte alls optimalt. Hösten är den bästa perioden för plantering och därför anordar Sveriges handelsträdgårdar en vecka med en rad arrangemang och aktiviteter för att sätta fokus på detta faktum.

– Fler och fler köper plantor när man är ledig på sommaren för att det är mysigt att pyssla i trädgården när det är varmt och när man är ledig, men så åker man på semester en vecka och när man är tillbaka har plantorna dött, säger Cecilia Urbanyik som driver Trädgårdsbutiken.

Ibland kommer kunderna tillbaka och undrar varför plantorna har dött.

– Växter och plantor är mer än inredningsdetaljer, de är levande organismer och med den här veckan vill vi hjälpa kunderna att förstå hur man tar hand om dem på bästa sätt, säger Cecilia Urbanyik.

Under hösten är planteringsförhållandena optimala och det är en bra start.

– Den största anledningen till att plantor dör är att de inte får vatten och under hösten är det inte lika torrt och varmt. Det är väldigt bra att plantera träd på hösten. Men planteringen ska inte vara för sent på hösten. Rötterna ska hinna få fäste och etablera sig innan frosten kommer, säger Cecilia Urbanyik.

Har du något eget favoritträd?

– Rönn. Den är fantastisk året om. När bladen spricker på våren, när blommorna kommer och förändringen till de vackra bärklasarna som sitter kvar långt in på vintern och är mat åt fåglarna.

På plats i butiken finns en rad utställare och flera aktiviteter anordnas under veckan. Bland annat visas bikupor och barnen kan få tillverka insektshotell tillsammans med sina föräldrar. Det blir information om gräsfrö och gödsel. En arborist kommer att prata trädvård och svara på frågor och det kommer att ges möjlighet att få pH-prov och Lt-prov på jord till alla kunder som tar med sig jordprover.

Samtliga dagar pågår också en tipsrunda.

Stora planteringsveckan

Pågår den 7-14 september och arrangeras av trädgårdsbutikerna.

Syftet med stora planteringsveckan är att inspirera och sprida kunskap om allt som har med växter, trädgård och trädgårdsliv att göra.

Värdar är trädgårdsbutiker över hela landet. Varje arrangör sätter sin egen prägel på sina arrangemang.

Publicerad 08 September 2019 06:00