Gå-fotboll spelas oftast på en plan som är mellan 15–20 meter bred och 30–40 meter lång, en femmanna-plan.

Gå-fotboll spelas oftast på en plan som är mellan 15–20 meter bred och 30–40 meter lång, en femmanna-plan. Foto: Stock Adobe

Vellinge IF först ut att ha turnering i gå-fotboll

"Walking football" växer bland äldre

VELLINGE.

Snart tar Vellinge IF bokstavligen ett nytt steg för fotbollen. Klubben kommer att arrangera den första turneringen i Skåne för gå-fotboll tillsammans med Skånefotboll i Vellinge den 15 september.

Lagen kommer från både Malmö, Stockholm, Helsingborg, Lomma, Veberöd, Trelleborg och Vellinge. Det blir mixade lag och mixade åldrar +50.

– Walking Football eller Gåfotboll som vi också kallar det är en av de snabbast växande idrottsgrenarna just nu i Sverige för äldre. England har cuper och ligor för 1000 föreningar och nu kommer även det internationella igång på riktigt, säger Peter Lundgren, ordförande Vellinge IF och även nybliven förbundskapten IWFF Sverige.

Gå-fotboll är spel för personer som är över 50 år och huvudsakligen handlar reglerna om att spelare tillåts endast att gå, det vill säga att en fot ska alltid befinna sig på marken. Bollen får inte befinna sig högre än en meter från marken och det tillåts inga tacklingar. Matchtiden är två gånger 20 minuter.

– I Vellinge är vi nu mellan 15-20 personer som tränar, spelar och leker varje vecka från 25 – 80 års ålder, säger Peter Lundgren.

Gåfotbollen växer inte bara i Sverige utan även internationellt och IWFF, International Walking Football Federation anordnade i år VM i England. När det arrangeras EM 2020 i Wales, kommer Sverige med ett ett +50 , +60 , +70 lag och ett damer +40 lag den 8-12 juli. VM 2021 går i Barcelona.

– Vi kommer att söka sponsorer för våra utlägg och samtidigt uppmana våra spelare och andra intressenter att skänka pengar till Hjärt- och Lungfonden där vi satt ett mål på 100 000 kr till EM börjar, säger Peter Lundgren.

Publicerad 07 September 2019 00:00