Viggo Berge provar på en balansövning medan Per Wildenstam, ordförande för Skanör Falsterbo ridklubb håller ponnyn Pikant.

Viggo Berge provar på en balansövning medan Per Wildenstam, ordförande för Skanör Falsterbo ridklubb håller ponnyn Pikant. Foto: Åsa Meierkord

Idrottsrundan bjöd på nya upplevelser

"Det här är verkligen ett jätteroligt initiativ"

SKANÖR.

Budo, boxning och ridning stod på schemat när fjärdeklassarna från Tångvallaskolan fick prova på aktiviteter i idrottsrundan.

Idrottsrådets mål är att öka antalet aktiva unga och under tre dagar ställde drygt 20 av kommunens idrottsföreningar upp och lät mellanstadieelever i Vellinge, Skanör Falsterbo och Höllviken få prova på olika sporter.

Tredje dagen var det dags för Skanörseleverna att få testa olika sporter och en av föreningarna som ställde upp var Skanör Falsterbo ridklubb. I tre olika stationer fick eleverna borsta och sköta en häst, rida samt gå en tipsrunda.

Jennifer Morand berättar för eleverna om skötsel i stallet.

Jennifer Morand berättar för eleverna om skötsel i stallet. Foto: Åsa Meierkord

– Det här är verkligen ett jätteroligt initiativ. Barn som aldrig har klappat eller suttit upp en häst får chans att göra det och vi får chans att visa vår verksamhet. Vi hoppas ju också att någon blir extra intresserad och vill börja rida, säger Cecilia Axlin Vinje, Skanör Falsterbo ridklubb.

Det märktes att besöket i stallet var uppskattat.

– Det känns speciellt att borsta en häst. Skönt, säger Viggo Berge och tar försiktigt ett par tag.

Sofia Paulsson Rickele var ett stort leende när hon provade att styra rätt mellan konerna i ridhuset.

Sofia Paulsson Rickele var ett stort leende när hon provade att styra rätt mellan konerna i ridhuset. Foto: Åsa Meierkord

Klassen har delat upp sig i tre grupper och runt den 22-åriga veteranen i stallet, ponnyn Polly, står ett par väldigt uppmärksamma elever och lyssnar till Jennifer Morand, som berättar om hur man borstar en häst på bästa sätt.

Efter det är det dags att sitta upp. Lite fjärilar i magen fanns det hos en del. Alla får en häst och en som leder hästen. De får prova att göra halt, skritta och styra. Efter lektionen syns många glada miner.

– Det var mycket roligare än vad jag trodde och inte alls läskigt, säger Viggo Berge.

Lina ohm får hjälp av ridlärare Christine Lindgren att sitta upp på fjordhästen Herbert. Madeleine Nilsson står beredd att leda.

Lina ohm får hjälp av ridlärare Christine Lindgren att sitta upp på fjordhästen Herbert. Madeleine Nilsson står beredd att leda. Foto: Åsa Meierkord

Efter besöket i stallet gick turen vidare till de andra aktiviteterna.

– Vi konstaterade i morse att det är bara så fantastiskt att vi har blivit inbjudna att få göra det här. En väldigt bra initiativ för att försöka fånga upp barnen i en aktivitet, säger Anna Björnberg, lärare.

Publicerad 07 September 2019 06:00