Laget Framtidens kockar, det vill säga kockarna från fem olika skolor i kommunen, tog hem guldmedaljen i Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning.

Laget Framtidens kockar, det vill säga kockarna från fem olika skolor i kommunen, tog hem guldmedaljen i Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning. Foto: Privat

Storvinst för Vellinge i storköks-SM

"Känns helt overkligt, det här var större än vi trodde"

VELLINGE/STOCKHOLM.

Ett dreamteam med kockar från fem olika skolkök i Vellinge har tagit hem guldmedaljen i Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning i Stockholm. Under ett par timmar skulle de tillaga en meny för 100 personer och Vellingelagets kombinationer föll juryn i smaken.

Av drygt 50 bidrag valdes sex ut. Dessa fick slåss om medaljerna på Gastro Summit i Stocksholm när Svenska kockars förening arrangerade tävlingen för första gången. Ett av lagen var alltså laget från Vellinges skolkök som gick under namnet "Framtidens kockar".

– Det känns helt overkligt, det här var större än vi trodde. Juryn bestod av kända kockar, inte minst i branschen, riktigt erfarna krögare. Vi är verkligen glada, den här tävlingen slår rätt mycket, säger Mikael Andersson, kock på Stora Hammars skola.

Övriga kockar i laget var Stefan Ek från Tångvallaskolan, Mats Holmqvist från Sundsgymnasiet, Patrik Larsson från Herrestorpsskolan och Pierre Wallheimer från Södervångsskolan. Förutom den gastronomiska bedömningen betygsatte juryn även samarbetsförmåga och ordning under matlagningspasset.

– Vi jobbar ju inte tillsammans i vanliga fall, så vi har övat på vår fritid. Vi analyserat, förbättrat och låtit andra kockar få avsmaka menyn. Även niorna på Stora Hammar få prova, berättar Mikael Andersson.

Alla lag fick en korg med råvaror. Av den gjorde Framtidens kockar bland annat palsternackbollar med palsternackskrisp och bränd crème fraiche, citron- och honungskanderade mandlar och hasselnötter serverade i en rostad vitkålsskål smaksatt med honung, timjan och citronskal och vit chokladmousse toppad med lime- och chokladcrunch samt en citronmelisspesto.

– Det har tagit en del tid fritid att vara med. Men en sådan här tävling visar vilken kunskap och skicklighet som finns i storköken. Att vinna hela tävlingen visar vilken hög kompetens som finns i kommunen och att vi brinner för vårt arbete, säger Mikael Andersson.

Nu planerar kockarna att låta alla sina elever få smaka menyn.

– Vi behöver bara ändra lite eftersom vi inte kan servera nötter i skolmatsalen, säger Mikael Andersson.

Svenska Storköksmästerskapen

Svenska Storköksmästerskapen i professionell matlagning arrangeras av Svenska Kockars Förening.

Finalisterna 2019 var: Framtidens kockar Vellinge, Växjö kommun och Region Kronoberg. Konga Allhus i Tingsryd, Team Sodexo School Restaurants i Stockholm, Växjö kommun, Katedralskolan i Uppsala och CLV Växjö Kronoberg.

Drygt 50 bidrag skickades in.

Publicerad 05 September 2019 10:01