Amanda Malmberg fortsätter att kämpa för allas lika värde.

Amanda Malmberg fortsätter att kämpa för allas lika värde. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Amanda Malmberg ger sig in i politiken: "Jag har insett allvaret"

Tar upp kampen för LSS

HÖLLVIKEN.

2018 släpptes Amanda Malmbergs bok "Mitt unga, fartfyllda liv". En bok som visade världen vem hon är, att hon står upp för sig själv och sina rättigheter och alla andra med Downs syndrom. Nu fortsätter hon sin kamp och har blivit politiskt aktiv.

Det var inget svårt beslut för Amanda Malmberg att ta steget ut i politiken. Hon vill kunna påverka den situation som hon menar blir sämre och sämre för alla som har behov av LSS, ledsagarservice och färdtjänst.

– Alla har mer eller mindre fått något avdraget och att bli av med en insats efter en kurs i skolan, eller mitt i en kurs, när man tar väck det ifrån individen, det väcker känslor i mig, säger Amanda Malmberg.

Hon började att granska nedskärningar i LSS i de skånska kommunerna och har nu under en lång tid följt både nedskärningarna inom LSS och allt som rör sig i området LSS.

– Det blev snabbt tydligt i min granskning att insatsen som erbjuds individen med assistansbehov skiljer det sig från kommun till kommun. Varför det är så olika i alla kommuner? Måste vi behöva flytta för att tillgodose vårt basala behov i vardagen?

Amanda Malmberg gick då med i Liberalerna och startade ett projekt med målsättningen att få prata för ledamöterna i riksdagen om vad hon har kommit fram till i sina efterforskningar.

– Jag vill förlösa mörkret, jag har insett allvaret, säger Amanda Malmberg.

Förutom att jobba med projektet, har hon också gått med i Manifestivalen på Malmöfestivalen.

– Ett tåg med alla som vill kämpa för LSS gick i ett tåg ifrån Triangeln till Posthusplatsen. Det var häftigt för då förstod man att vi är många, säger Amanda Malmberg.

Hon har också redan besökt riksdagen en gång.

– Jag var med i Sveriges radio för programmet Funk i P1 för att prata om LSS och om mina drömmar för politiken, då intervjuades jag i riksdagen och fick också en guidad rundvandring. Då kände jag "wow, jag kan göra skillnad, jag kan säga som det är, jag ska presentera mina efterforskningar i riksdagen och låta politikerna sitta i sitt eget klister, säger Amanda Malmberg.

Publicerad 05 September 2019 08:21