Streetrace på Kompanigatan körs i perioder. Bilderna är tagna i andra sammanhang.

Streetrace på Kompanigatan körs i perioder. Bilderna är tagna i andra sammanhang. Foto: Adobe Stock

Nattlig buskörning i centrum håller boende vakna

Trygghetsvärdar anser dock att det varit lugnt

VELLINGE.

Under sommaren har det samlats många ungdomar i Vellinge centrum som har kört med mopeder och epa-traktorer och hållt boende vakna. Jesper Behm Fransson, enhetschef för trygghetsvärdarna tycker dock att sommaren överlag har varit lugn.

I Vellinge har många ungdomar samlats på parkeringen till Ica där de kör rundor och spelar musik. Det körs även streetrace på Kompanigatan. På sociala medier vittnar boende om musik på hög volym, skrik och flaskkastning.

Problemen med buskörning och ungdomar som samlas på offentliga platser är långt i från nytt. Det snarare rör sig mellan olika platser i kommunen.

– Förra året var det en del i Höllviken, i år verkar det ha rört sig till Vellinge. Nä det handlar om trafikbrott så har vi inga befogenheter utan lämnar över det till polisen. Vi har ett socialt uppdrag och det trygghetsvärdarna gör är att prata med ungdomarna, säger Jesper Behm Fransson, trygghets- och säkerhetsutvecklare i kommunen samt enhetschef för trygghetsvärdarna.

Trygghetsvärdarna har varit på plats i Vellinge flera nätter och kommer ha fortsatt hög närvaro i Vellinge centrum närmsta veckorna.

– Ofta är inte ungdomarna medvetna om att de stör. När vi pratar med dem, så förstår de flesta, säger Jesper Behm Fransson som också vill påpeka att Vellinge jämfört med andra kommuner, har haft en lugn sommar.

Han tycker också att det är viktigt att komma ihåg att det är det fåtal som inte sköter sig som syns mest. Gör vi bedömning att enskilda individer ligger i riskzonen skriver vi en orosanmälan till socialttjänsten för vidare hantering, då det är viktigt att fånga upp dessa individer tidigt. I sammanhanget är det även viktigt att poängtera föräldraansvaret.

– Det har skett en del rån och misshandel i Vellinge under sommaren. Det har förekommit och det ena leder till det andra och det tredje, men enligt uppgifter från polisen finns det nu flera frihetsberövade i ett antal av dessa ärenden, säger Jesper Behm Fransson.

Publicerad 03 September 2019 10:59