Väntan kan bli lång för skolbarnen som ska ta sig över vägen till och från skolan.

Väntan kan bli lång för skolbarnen som ska ta sig över vägen till och från skolan. Foto: Privat

Fyrabarnsmamman fick nog – filmar fartdårar och tipsar polisen

"Vi kan stå väldigt länge ibland"

VELLINGE.

Att ta sig över övergångsstället på Södervångsvägen till skolan på andra sidan är inget lätt projekt. Inga bilar stannar och nästan alla kör för fort. "Vi har varit nära att bli överkörda flera gånger", säger Camilla Odeborg som följer sina barn till Södervångsskolan.

Av
Åsa Meierkord

Skolorna har börjat och då börjar också problemen med trafiken i kommunen.

På övergångsstället på Södervångsvägen fanns det tidigare trafikljus. Nu finns det istället ljus som blinkar gult för att uppmärksamma bilförare att det finns ett övergångsställe.

– Det är inte alltid det blinkar och bilisterna bryr sig ändå inte om det, säger Camilla Odeborg.

Vissa morgnar blir det ett helt gäng med barn och föräldrar vid övergångsstället som väntar på att kunna gå över.

– Vi kan stå väldigt länge ibland. Ingen stannar. Om vi går ut, måste vi ibland ta ett kliv tillbaka för ingen saktar ner. Det är helt vansinnigt, säger Camilla Odeberg.

Camilla Odeberg har själv gått på Södervångsskolan och då arrangerade skolan trafikvakter med flaggor och västar som säkrade övergången.

– Det gör man inte längre, jag vet inte varför, men problemen fanns redan då.

Camilla Odeberg har fyra barn på 11, 9 , 3 och 1 år. De stora skulle kunna gå själva till skolan.

– Man försöker lära sina barn att titta åt båda hållen och sedan gå över gatan när det inte kommer någon bil. Men när ingen bil saktar in, blir det svårt och farligt och mina barn vågar inte gå över.

Strax innan terminsslutet i somras, tappade Camilla Odeberg tålamodet och filmade en av de fortkörande bilisterna som nästan körde på dem på övergångsstället.

– Jag skickade in filmen till polisen på deras tipssida och några dagar senare kom de faktiskt ut och gjorde fartkontroll.

Men polisen kan inte stå vid övergångsstället varje dag och därför uppmanar Camilla Odeborg andra oroliga föräldrar att också skicka in tips till polisen.

– Vägen borde också ha en maxhastighet på 30 kilometer i timmer inte 50 som det är nu.

Publicerad 01 September 2019 00:00