Julia Lindquist under JVM i Holland.

Julia Lindquist under JVM i Holland. Foton: Fredrik Eriksson

15-åriga voltigetalang nöjd med VM-debuten

Julia Lindquist från Svea voltige i Arrie en av tre svenska tjejer

SKURUP/ARRIE.

I somras var Julia Lindquist, 15 år, som tävlar för Svea voltige i Arrie, en av tre svenska tjejer som tog sig till junior-VM i voltige i Holland. Det var hennes första stora mästerskap som individuell tävlande

Av
Emma Brännman

Julia Lindquist har ridit sedan hon var omkring fyra år. För fyra år sedan testade hon voltige för första gången och fastnade direkt. Hon tränar och tävlar för elitsatsande Svea voltige i Arrie. Laget, bestående av sex tjejer mellan 13 och 32 år, är hennes främsta prio. Att bli uttagen och få representera Sverige individuellt var därför extra glädjande.

– Jag började träna individuellt för ett år sedan i ett skrittlag men blev uppflyttad ganska snabbt. Jag var osäker på hur det skulle gå med VM eftersom jag fick en knäskada och inte har kunnat träna så mycket. Men jag klarade kvalgränsen och blev uttagen vilket kändes hur roligt som helst. Det var ju det jag hade satsat på, säger Julia Lindquist.

15-åriga Julia Lindquist kan lägga JVM till sin meritlista.

15-åriga Julia Lindquist kan lägga JVM till sin meritlista. Foto: Emma Brännman

Voltige kan förenklat beskrivas som akrobatik – på en hästrygg. I en tävling ingår två program. Det börjar med ett obligatoriskt och därefter följer ett fritt ihopsatt program, en så kallad kür. Det som bedöms är programmets svårighetsgrad och hur väl voltigören rör sig ihop med hästen till musiken. Julia Lindquist slutade på plats 34 av 50 startande i sin JVM-debut.

– Jag tycker att det gick bra med tanke på förutsättningarna. Jag hade lite problem med mitt knä under tävlingen och fick förenkla programmet lite på grund av det, säger Julia Lindquist.

I bagaget har hon bland annat medaljer från NM, SM och Skånska mästerskapen som minior, vilket man räknas som till och med 14 års ålder.

Nu har hon siktet inställt på junior-EM individuellt och senior-VM tillsammans med laget nästa år. Då går tävlingarna på hemmaplan, nämligen i Flyinge, och arrangeras av just Svea voltige.

– Vi siktar på att ta en VM-medalj. Alla sex har laget som sin främsta prioritet och vi är överens om att vi ska satsa hårt. Vi tränar fys två till tre gånger i veckan och på häst tre gånger i veckan. Det är viktigt att lägga mycket tid tillsammans med hästen. Man ser en väldigt stor skillnad på de som gör det och de som inte gör det. Det är också viktigt att ha en häst med ett lugnt psyke. Programmet ska se lätt ut och flyta på så man måste ha en bra kroppskontroll och jobba med hästen i galoppen, berättar Julia Lindquist.

Publicerad 01 September 2019 00:00