Gunell Nilsson och Marianne Palmqvist Berg, Skanörs båtklubb ser fram emot 50-årsjubiléet av Light Vessel Race.

Gunell Nilsson och Marianne Palmqvist Berg, Skanörs båtklubb ser fram emot 50-årsjubiléet av Light Vessel Race. Foto: Åsa Meierkord

Regattan där man hissat seglen i 50 år

Skanörs Light Vessel Race firar 50 år i år

SKANÖR.

År 1969 kom Skanörseglarna Sven Lundstöm och Börje Nilsson hem från en kappsegling som hade bjudit på ganska hårt väder. Idén väcktes att anordna ett liknande lopp i Skanör, där man skulle segla runt Falsterbonäsets fyrskepp och tillbaka. Nu har regattan anordnats i 50 år.

Första gången regattan hölls deltog tio segelbåtar.

– Det var ganska spontant första gången och sedan blev det större och krävde bättre arrangemang, berättar Gunnel Nilsson som har varit med sedan starten det första året. Hon är också en av de personer som har sett till att arrangemanget har fungerat under alla år.

Som flest deltagande segelbåtar var det 1975.

– Då blev det en del i Öresundscupen och även båtar från till exempel Limhamn, Malmö, Lomma och Barsebäck kom ner. Drygt 170 båtar deltog det året. Det var nog inte bara kappseglingen som drog, utan även räkfesten efteråt, berättar Gunnel Nilsson.

På den tiden fanns det inga datorer, så Gunnel Nilsson och andra frivilliga fick sitta med miniräknare och räkna tider. Det kunde ta sin tid.

– De första åren var inte båtarna så många och de såg också ganska olika ut. Då kunde man hålla reda på vem som seglade var, men sedan blev båtarna mer och mer vita och det var omöjligt att hålla reda på dem. Det löste vi genom att en målare som var med i klubben tillverkade stora nummerskivor som seglarna fick hålla upp när de passerade mållinjen, berättar Gunnel Nilsson.

Alla vinnare av kappseglingen sedan 2005 får en plakett i klubbhuset. Regattan namngavs till Light Vessel Weekend – Börje Nilssons minnesregatta efter en av dess grundare, Gunnel Nilssons man Börje, som gick bort 2005.

Alla vinnare av kappseglingen sedan 2005 får en plakett i klubbhuset. Regattan namngavs till Light Vessel Weekend – Börje Nilssons minnesregatta efter en av dess grundare, Gunnel Nilssons man Börje, som gick bort 2005. Foto: Åsa Meierkord

Efter att Sjöfartsverket drog in fyrskeppet och ersatte med en fast fyr, har rutten gått både runt den nya fyren och andra markeringar. Det som utmärker kappseglingen är att det ska kännas att man seglar. Ut mot Östersjön är vågorna större och även tidpunkten är viktig.

– Därför ligger kappseglingen efter sommaren, framåt hösten, så att det är lite busväder, berättar Marianne Palmqvist Berg som själv deltagit flera gånger.

– Man får räkna med att bli blöt, säger hon.

"De första åren var inte båtarna så många"

Det har blåst upp till 15 sekundmeter under några tävlingar. Men bara en enda gång har seglingen ställts in under alla år.

– Då var det ingen vind alls. Vi fick åka ut med startbåten och meddela alla att avbryta. Då badade de eller låg och läste tidningen, säger Gunnel Nilsson och skrattar.

I år seglas jubileumsregattan den 7 september.

– Vi räknar med att bli ett 20-tal båtar, säger Marianne Palmqvist Berg.

På kvällen blir det räkfest med levande musik.

Publicerad 31 August 2019 07:00