Mike Arvblom och hans bror Dan hittade det lilla pizzastället i Falsterbo och byggde om det rekordsnabbt till ett kalifornien-inspirerat surfshack.

Mike Arvblom och hans bror Dan hittade det lilla pizzastället i Falsterbo och byggde om det rekordsnabbt till ett kalifornien-inspirerat surfshack. Foto: Åsa Meierkord

Pizzaguru öppnar nytt i Falsterbo

Världsmästaren tycker att Näset påminner om Kalifornien

FALSTERBO.

Förra sommaren körde svensk-amerikanen Mike Arvblom ett pop-up ställe på Falsterbo Strandbad. Det gick så bra att han och hans bror bestämde sig för att köpa den lilla lokalen bredvid Falsterbogrillen och bli "locals" på riktigt.

Mike Arvblom föddes och växte upp i Kalifornien och flyttade till Sverige på 1990-talet. Då hade hans pappa startat pizzakedjan New York Pizza i malmö och Mike Arvblom tillbringade en hel del tid redan som 13-åring i sin pappas pizzakök.

– Jag förstod rätt snart att jag var bra på det. När jag blev äldre frågade kunderna speciellt efter mina pizzor, berättar Mike Arvblom.

Efter att ha utbildat sig till kock i Malmö flyttade han fram och tillbaka mellan USA och Sverige för att jobba. Intresset och experimenterandet med pizzabakandet fick honom att börja tävla.

– Jag ville veta mer, få inspiration och tips och prata med andra som var lika nördiga som jag när det gäller pizza. Det enda stället man kan få det på är tävlingar. Första gången jag var med i världsmästerskapen i pizzabakning var i Las Vegas 2011. 384 deltagare och jag förstod direkt att jag hade kommit rätt, berättar Mike Arvblom.

Är man världsmästare i pizzabakning, har man också snurrat på ett par degar.

Är man världsmästare i pizzabakning, har man också snurrat på ett par degar. Foto: Åsa Meierkord

Sedan dess har det blivit resande och tävlande i många omgångar och han kan titulera sig världsmästare i en rad olika kategorier inom pizzahantverket.

– Jag reser fortfarande mycket, nu sitter jag med i många jurys runt om i världen.

Tävlingarna ger fortfarande mycket inspiration och lust att experimentera. För Mike Arvblom handlar en god pizza framför allt om balans och bra råvaror.

– Det måste finnas en balans mellan de olika ingredienserna. Inte för mycket av något och inte för lite. När det gäller råvaror måste de var färska. Jag kan inte jobba med något från en burk, säger Mike Arvblom.

Mike Arvbloms bror Dan bor i Falsterbo och tillsammans med honom hittade de en liten lokal där det nu finns en liten men väl avvägd meny.

– Jag känner mig hemma här. Närheten till stranden och den avslappnade stämningen påminner om Kalifornien. Näsetborna har tagit till sig smakerna väldigt bra, berättar Mike Arvblom.

Planen är att etablera märket Mike Arvblom och i framtiden öppna fler pizzabutiker.

Publicerad 31 August 2019 00:00