Noah Wijkström har gjort sin femte säsong på Näsets stränder. Han började som strandvakt och kommunal sommarjobbare 2015 och utbildade sig till livräddare 2016.

Noah Wijkström har gjort sin femte säsong på Näsets stränder. Han började som strandvakt och kommunal sommarjobbare 2015 och utbildade sig till livräddare 2016. Foto: Åsa Meierkord

Lugnare strandsommar i år

– Men fullt upp för livräddarna ändå

SKANÖR.

Ett par utryckningar med fullt pådrag fick göras i sommar, men lyckligtvis visade det sig vara falska alarm. För livräddaren Noah Wijkström och hans kollegor gör de nya erfarenheterna dem bättre rustade för nästa sommar.

Jämfört med förra sommaren, har årets säsong varit lugnare.

– Det har inte varit lika mycket sol och inte lika mycket vind, vilket innebär att antalet farliga dagar har varit färre, säger Noah Wijkström, livräddare och biträdande bevakningschef under säsongens sista tre veckor.

Det innebär dock inte att det inte har funnits något att göra för de drygt tio livräddarna och de 32 strandvakterna. Det förebyggande arbetet är den viktigaste delen i deras arbete.

– Vi har satsat på att nå ut i sociala medier med information om läget på stränderna. Vi har ett instagramkonto som vi i år regelbundet har uppdaterat med uppgifter om vindstyrka till exempel. Många har gått in och kollat och kunnat se vilken strand som har varit bäst att besöka ut säkerhetssynpunkt, berättar Noah Wijkström.

Livräddningsbrädorna ligger redo vid tornen i Skanör, Falsterbo och Kämpinge.

Livräddningsbrädorna ligger redo vid tornen i Skanör, Falsterbo och Kämpinge. Foto: Åsa Meierkord

Bland de händelser som har utgått ifrån skarpt läge finns till exempel en incident på Falsterbostranden. Besökare på stranden larmade räddningstjänsten eftersom de hade sett en person som var väldigt långt ut i vattnet och såg ut att ha problem. Efter en stund kunde de inte längre se personen i fråga och larmade.

– Då var det fullt pådrag och räddningstjänsten var först på plats. Vi körde längs med stranden för att se om det fanns några kläder eller andra tecken på var personen hade simmat ut och pratade med fler som hade sett personen. En helikopter från Kristianstad kom också snabbt och sökte, berättar Kajsa Skotte, livräddare.

Med hjälp av signalement och information konstaterade räddningstjänsten sedan att rätt person hittats på stranden. Personen hade simmat in till stranden och var oskadd.

Livräddarna har också fått ta hand om en del skador på plats.

– Vi hade en allvarligt fall på Stens brygga, men då fanns en läkare bland strandbesökarna som kunde ge hjälp, så då handlade det mer om att hålla den allt för stora, nyfikna folkmassan på avstånd, berättar Noah Wijkström.

De nya halkskyddet på Stens brygga har dock har gett resultat.

– Jämfört med antalet olyckor på bryggan i fjol har det varit mycket bättre, säger Noah Wijkström.

Publicerad 24 August 2019 00:00