Bivråkens Dag som arrangerades för första gången 1992, blev 2010 till Falsterbo Bird Show. Den finns fortfarande med på programmet på söndagen.

Bivråkens Dag som arrangerades för första gången 1992, blev 2010 till Falsterbo Bird Show. Den finns fortfarande med på programmet på söndagen. Foto: mostphotos.com

Falsterbo Bird Show flyger vidare

Firar tioårsjubileum i år

FALSTERBO.

Varför inte utnyttja det fantastiska läget och låta Bivråkens Dag utvecklas till Falsterbo Bird Show? Idéen kläcktes för tio år sedan och sedan dess har arrangemanget flyttats från arenan till Falsterbo Strandbad och blivit mer internationellt.

I år arrangeras Falsterbo Bird Show fredagen den 30 augusti till söndagen den 1 september. 10-åringen firas med middag och underhållning och med ett extra fylligt program.

En av jubileumsattraktionerna är att Martin Emtenäs, känd naturreporter från tv, kommer till Falsterbo Bird Show för att intervjua och samtala med olika gäster som dyker upp under Falsterbo Bird Show.

I år finns det också extra många punkter på programmet för de unga besökarna.

– Vi har fler barnaktiviteter i år. Bland annat kommer Vattenverkstaden både på lördag och söndag med massor av roliga aktiviteter om vad som händer i havet och de ger också en teraterföreställning där man bland andra får träffa räkan Rut, berättar Nils-Arvid Andersson, föreståndare naturum som är en av de som har varit med från starten av Falsterbo Bird Show.

Något annat som är nytt för i år är att barnen med familjer också kan vara med i ett Naturrace. Det är en snitslad tipsrunda i den nära naturen med lokalanknutna frågor i tre olika svårighetsgrader; barn, vuxen och special.

– Det är en aktivitet som Falsterbonäsets naturvårdsförening håller i och handlar om att känna igen så många olika arter som möjligt, berättar Nils-Arvid Andersson.

Under de tio år som har gått har arrangemanget blivit mer internationellt och fått fler utställare. Flytten till Falsterbo Strandbad för fem år sedan ändrade lite på Falsterbo Bord Shows karaktär och gjorde aktiviteterna mer överskådliga.

– Här finns det föreläsningssal och allt blir mer kompakt, vilket är bra eftersom det blir en bättre sammanhållning. Det fungerar också väldigt bra med de aktiviteter som finns ute i naturen, vid fyren och ljungen till exempel.

Syftet med Falsterbo Bird Show är att väcka intresse och känsla för biologisk mångfald och speciellt för fåglar och fågelskydd. Målgrupperna är både svenska och utländska besökare liksom lokalbefolkning, fågelskådare och naturintresserade i allmänhet.

– Hur många som kommer är ganska väderberoende, men vi brukar dra runt 5000 besökare, säger Nils-Arvid Andersson.

Falsterbo Bird Show

Representanter för företag inom friluftsbranschen, resebranschen och bokförlag finns på plats för att ställa ut sina produkter.

På programmet finns fågel-, spindel-, trollslände- och andra naturguidningar, förevisning av ringmärkning, föreläsningar och bildvisningar. Tävlingar, middag och workshops är andra programpunkter.

Huvudarrangörer för Falsterbo Bird Show är Vellinge kommun, Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige och Skånes Ornitologiska Förening.

Publicerad 24 August 2019 08:00