Gatuhusen är i 1, 5 plan och Vellingebostäders vd, Christer Tedestål, tänker sig att det också ska finnas stockrosor och annat grönt som ramar in husen i miljön.

Gatuhusen är i 1, 5 plan och Vellingebostäders vd, Christer Tedestål, tänker sig att det också ska finnas stockrosor och annat grönt som ramar in husen i miljön. Illustration: Stadstudio

Nya hyresrätter byggs i Falsterbo

Tolv lägenheter i gathus byggs längs Fädriften

FALSTERBO.

Om allt går som planerat sätter Vellingebostäder spaden i marken redan i höst och bygger nya hyresrätter med tillhörande uteplats på Fädriften. Inflyttning beräknas ske våren 2021.

De totalt tolv nya lägenheterna kommer att byggas som gathus och ligga längs med Fädriften mot Flommens golfklubb. Hälften kommer att vara tvårumslägenheter och hälften femrumslägenheter.

– Alla lägenheter kommer att ha dörr ut mot gatan, vara 1, 5 plan och stilen på gatuhusen kommer att passa fint in med befintlig bebyggelse, säger Christer Tedestål, vd Vellingebostäder.

På gatan finns redan 28 lägenheter i Vellingebostäders bestånd, som byggdes 1965.

– Läget är ju fantastiskt och det är få som flyttar. Men i de husen finns främst mindre lägenheter, nu bygger vi sex stycken femmor, så att även familjer som vill bo i lägenhet kan få plats, berättar Christer Tedestål.

Alla lägenheter kommer att ha dörr mot gatan.

Alla lägenheter kommer att ha dörr mot gatan. Illustration: Stadstudio

Femrumslägenheterna kommer att vara på 98 kvadratmeter och kosta ungefär 15 000 kronor i hyra per månad. Tvåorna kommer att var 50 kvadratmeter och ha en hyra på ungefär 8 000 kronor.

– Hyrorna är inte färdigförhandlade än, men det ligger ungefär på vad nyproducerade lägenheter kostar i dag. Det är inte dyrare än att hyra liknande i Hyllie i Malmö, till exempel, säger Christer Tedestål.

Hyresrätterna fördelas via Boplats Syd och kommer att publiceras cirka ett halvår innan inflyttning.

Entreprenör är redan upphandlad, det blir NCC som bygger husen och om allt går som planerat blir det byggstart i oktober.

– Vi försöker lägga byggtiden så att det stör sommaren så lite som möjligt. Inflyttning är beräknad till våren 2021, så det blir bara en sommar med byggande. Vi passar på att fixa till utemiljön på de äldre hyreshusen samtidigt, säger Christer Tedestål.

När det gäller parkeringsplatser, är sammanlagt 53 parkeringsplatser inritade.

– Området kommer bestå av 28 befintliga och 12 nya lägenheter, summa 40 lägenheter. Enligt en färsk parkeringsutredning som gjordes i samband med bygglovsansökan hade 12 av de nuvarande boende bil, så vi anser att 53 platser med råge kommer att täcka behovet, säger Christer Tedestål.

45 av de 53 p-platserna anläggs före inflyttning. Skulle det visa sig att dessa inte är tillräckliga kommer Vellingebostäder anlägga ytterligare åtta platser.

– Men grönyta är trevligare om det visar sig att parkeringsplatserna inte behövs, säger Christer Tedestål.

Publicerad 23 August 2019 09:40