Enbart engångsartiklar i förnyelsebart material kommer att vara tillåtet att köpa in i de kommunala verksamheterna från och med den 1 oktober.

Enbart engångsartiklar i förnyelsebart material kommer att vara tillåtet att köpa in i de kommunala verksamheterna från och med den 1 oktober. Foto: Stock Adobe

Kommunen får inte köpa in engångsartiklar i plast

Nya riktlinjer införs

VELLINGE.

Inga engångsartiklar i icke-förnyelsebar plast får köpas in eller användas i kommunens verksamheter. Det står klart beskrivet i kommunens nya riktlinjer.

Riktlinjerna gäller alla kommunala verksamheter som till exempel skola, vård- och omsorg, sporthallar och inne på kommunhuset.

– Det handlar ju om att stoppa nedskräpningen i naturen. Det tar oerhört lång tid att bryta ner plast. Vi vill öka medvetenheten och föregå med gott exempel, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande som gav uppdraget att ta fram nya riktlinjer.

Engångsartiklar som exempelvis glas, muggar och bestick av fossil plast får inte längre köpas in. Istället ska i första hand vanligt porslin och glas samt bestick som går att diska användas så långt det är möjligt.

– Vi använder till exempel engångsmuggar i våra vattenautomater här inne på kommunhuset, det måste ju gå att hitta en annan lösning, säger Carina Wutzler.

Vid de tillfällen engångsartiklar inte går att undvika, ska de vara tillverkade av förnyelsebart material. Exempel på sådana material är olika former av bioplast som är biologiskt nedbrytbar och tillverkad av växter eller bambu- och träbestick och pappersmuggar.

Riktlinjerna gäller omgående eller senast från och med den 1 oktober 2019.

– Har man ett lager med engångsartiklar så ska man naturligtvis inte kasta det, utan använda upp det. Men man ska inte köpa in nytt, säger Carina Wutzler.

Publicerad 21 August 2019 11:02