Den nya lekplatsen får både scen, biljettlucka och Hököpingeskylt a lá Hollywood.

Den nya lekplatsen får både scen, biljettlucka och Hököpingeskylt a lá Hollywood. Illustration: Edge

Hököpinge får lekplats med filmtema

Ska kopplas till tidigare filmbolag på orten

HÖKÖPINGE. En röd matta leder fram till biobiljettluckan, det finns en liten scen för föreställningar och på kullen bakom syns skylten med "Hököpinge" i bästa Hollywoodstil. Vellinge anlägger en ny lekplats i samband med det nya radhusområdet i Hököpinge.

Fastighetsbolaget Veidekke ska bygga 44 tvåplansradhus mellan Bruksvägen och Snickarvägen. I anslutning till området anlägger Vellinge kommun en park och en lekplats.

Hököpinge var under 46 år bas för filmbolaget Pennfilm som skapade många klassiska animerade filmer som ”Karl-Bertil Johnsons julafton” och ”Resan till Melonia”. Därför byggs lekplatsen med ett tema som kan koppla orten till sin filmhistoria.

– Idéen kom upp redan när vi gjorde detaljplanen. Det är kanske inte alla som känner till att filmstudion låg i Hököpinge och det är roligt att kunna koppla den till lekplatsen, berättar Mattias Nilsson, projektledare på tekniska förvaltningen.

På lekplatsen kommer det även finnas gungor och klätterlekmöjligheter och andra lekredskap. På kullen bakom lekplatsen kommer det att finnas en luiten miniskylt med ortsnamnet på, som en blinkning till den ikoniska Hollywoodskylten.

– Vi ville först anlägga den med bokstäverna fristående, som i Hollywood, men det blev för svårt, berättar Mattias Nilsson.

Kommunen ska också bygga en park öster om det nya bostadsområdet med möjlighet för rekreation och promenad och joggingrundor samt anlägga mindre kullar som kan användas som pulkabacke under vinterhalvåren.

Inflyttning i Veidekkes bostäder planeras till 2021. Om allt går som planerat är lekplatsen klar hösten 2020.

Publicerad 19 August 2019 10:53