Max Klintman har fått inspiration till en del av miljöerna i sin nya bok från Höllviken.

Max Klintman har fått inspiration till en del av miljöerna i sin nya bok från Höllviken. Foto: Pressbild

Mardrömsscenarion skildras i ny bok

Max Klintman började sin litterära bana i maskinrummet

HÖLLVIKEN.

Max Klintman drev Biohuset i Höllviken i tolv år. Under sena kvällar i maskinrummet började han skriva på sin roman "Den mörka flykten" som släpptes i vintras. Nu är han åter aktuell med den nya boken "Den vedervärdiga mardrömmen".

I september 2017 tog Svenska Bio tog över Biohuset och efter en paus på ett halvår fortsatte Max Klintman att skriva på sin första bok som handlar om vad som skulle hända om solen plötsligt slocknade. Lokaltidningen Vellinge ställde ett par frågor till författaren via mejl.

– Det är lätt att tro att det nästan omedelbart skulle bli mörkt och kallt. Men kylan skulle komma långsamt och vi skulle faktiskt ha möjlighet att överleva ett tag, även utan skydd. Skulle vi sedan kunna få värme genom till exempel geotermisk energi finns det en chans för en del människor att överleva under en längre tid, skriver Max Klintman.

Vad handlar "Den vedervärdiga mardrömmen" om?

– Den är mer åt "thriller/skräck"-hållet. Grunden ligger i att jag tror många människor någon gång har haft en mardröm om att vakna upp någonstans, desorienterad och utan kläder. Tänk om du även har drömt att du gör hemska och omedvetna handlingar medan du sover?

Hur har ditt filmintresse påverkat ditt författarskap?

– Eftersom jag är uppväxt med film och har jobbat i branschen i 14 år, varav 12 år i Höllviken, är det oundvikligt att jag ser handlingen mer som en film. Jag tror att dramaturgin blir lite mer rak och berättelsen får ett annat driv. Jag brukar försöka skala bort allt som inte tar handlingen vidare och undvika onödiga transportsträckor som kan hamna i böcker ibland.

Finns det några miljöer/karaktärer som har fått inspiration från Höllviken?

– I "Den mörka flykten" finns inga miljöer från Höllviken, halva boken utspelar sig i Malmö och Skåne. "Den vedervärdiga mardrömmen" har däremot några miljöer som är inspirerade av Höllviken och Vellinge kommun, bland annat en scen på en biograf där maskinrummet är nästan identiskt med biografens under tiden som jag drev den. Då invånarna i den fiktiva byn är lite inskränkta och ett stort mörker ligger över samhället vill jag betona att den biten bara är påhittad...

Några andra projekt på gång?

– Jag har skrivit ungefär hälften av fortsättningen på "Den mörka flykten", men har tagit en liten paus medan jag försöker få ut de redan släppta böckerna. En novellsamling är på gång, där det bland annat finns en novell som utspelar sig på biografen i Landskrona.

Publicerad 06 August 2019 10:22