Foteviken närmar sig ett nytt besöksrekord i sommar.

Foteviken närmar sig ett nytt besöksrekord i sommar. Foto: Pressbild/Foteviken

Foteviken på väg mot besöksrekord

"Extrem ökning av tyska turister"

HÖLLVIKEN.

Det har alltid kommit många turister från Tyskland till Fotevikens vikinga museum. Men i år är det nära nog en invasion. Hittills uppskattas 90 procent av besökarna att vara tyskar.

För att hantera den extrema ökningen från Tyskland har Fotevikens Museum fått ta in tyska volontärer för att bemöta besökarna.

– Vi har ju sedan tidigare volontärer från Tyskland som bor här under sommaren, nu fick vi ta in några fler och även utbilda dem mer lite mer när det gäller Fotevikens historia och husen som finns här, berättar Thomas Olsen, projektledare Fotevikens museum.

Att det finns volontärer på plats som kan berätta om vikingatiden och Foteviken på tyska är naturligtvis väldigt värdefullt.

– De flesta besökarna från Tyskland är väldigt intresserade och nyfikna, berättar Thomas Olsen.

Det finns inte riktigt någon förklaring till att intresset för vikingatiden är så stort bland just tyskarna den här sommaren, men det är tydligt på Foteviken att intresset för vikingatiden är stort genrellt och fortsätter även att växa. Kanske delvis på grund av många framgångsrika tv-serier som till exempel "Vikings" med Gustaf Skarsgård i en av rollerna. Om besökstalen håller i sig resten av sommaren så går Foteviken mot ett nytt besöksrekord.

– Vi har ju ökat varje säsong de senaste åren, förra året tror jag att antalet besök låg på ungefär 60 000, i år ser det ut att bli fler, det är verkligen roligt, säger Thomas Olsen.

Publicerad 02 August 2019 10:52