Drottning Margareta avbildad vid hennes grav i Roskilde domkyrka.

Drottning Margareta avbildad vid hennes grav i Roskilde domkyrka. Foto:Wikipedia

Drottning Margareta firas

Sommarträff på Skoltorget den 20 juli

FALSTERBO.

Den 20 juli är det 666 år sedan som drottning Margareta föddes. Det tänker föreningen för Margaretadagarna i Skanör Falsterbo fira med tipsrunda, säckpipa och picknick på Skoltorget.

Av
Åsa Meierkord

Föreningen för Margaretadagarna i Skanör Falsterbo är en lokal kulturförening, som funnits i snart 20 år. Syftet med föreningen är att synliggöra Drottning Margareta, hennes liv och insatser för de nordiska länderna under senmedeltiden. Nu bjuds medlemmar och intresserade i alla åldrar in till en sommarträff på Skoltorget i Falsterbo.

På programmet står både riksspelmannen Anna Rynefors som kommer att spela medeltida musik på säckpipa, tipsrunda och tal om drottningen och picknick.

Arrangemanget börjar klockan 14.

Drottning Margareta

Margareta föddes i mars 1353, dotter till den danske kungen Valdemar Atterdag (d. 1375) och Helvig af Slesvig (d. 1374) föddes hon till att styra.

Som sexåring gjorde hon sin politiska debut när hon år 1359 förlovades med den svenske kungen Magnus Erikssons son Håkan Magnusson (d. 1380).

Drottning Margareta blev änka 27 år gammal och när sonen var 17 år gammal dog han efter en resa i Skåne – han insjuknade hastigt och avled på Falsterbohus 1387. Drottning Margareta står bakom Kalmarunionen 1397 – Nordens genom tiderna största unionsprojekt.

Publicerad 18 July 2019 00:00