Maja Bergqvist och Cecilia Lindskog jobbade i drygt ett år med boken

Maja Bergqvist och Cecilia Lindskog jobbade i drygt ett år med boken "När vi får ordet". Foto: Åsa Meierkord

De lärde känna tiggare: "Vi är mer lika än vi tror"

Intervjubok visar människan bakom tiggarmuggen

VELLINGE/LUND.

Vilka är människorna som åker till Sverige för att tigga? Vad tänker de på under de långa dagarna framför butikerna? Vellingebon och journalisten Maja Bergqvist och Lundafotografen Cecilia Lindskog saknade en annan sida än den om deras utanförskap och sökte upp den själva. I februari släpps deras bok "När vi får ordet".

Denna artikel är en återpublicering.

I boken "När vi får ordet" porträtteras 21 romer som kommit till Malmö-Lundregionen för att tigga. Maja Bergqvist och Cecilia Lindskog som träffades via en volontärverksamhet i Lund har jobbat med projektet i ungefär ett år.

– Vi går förbi tiggarna. Vi läser om deras utanförskap och problem. Men det är inte ofta vi läser eller ser något som visar människan, personen som det faktiskt handlar om, säger Cecilia Lindskog.

Intervjuerna har gjorts med hjälp av tolk.

– Vi har i princip frågat vad de vill berätta. Vissa har haft lätt att dela med sig av tankar, minnen och drömmar. Andra har haft det svårare att dela med sig, säger Maja Bergqvist.

Boken

Boken "När vi får ordet" kommer ut i februari. Pressfoto: Lindskog förlag

Att de förmodligen skulle få höra saker som färgas av dålig självkänsla var de beredda på, men ändå blev de förvånade över hur otroligt lågt självförtroende många av de intervjuade hade.

– Diskriminering under lång tid och överallt, hopplöshet. Det gjorde ont att se och höra, säger Maja Bergqvist.

Samtidigt bär alla berättelser på en styrka.

– De som har kommit hit är de som har styrkan att försöka överleva och göra en förändring. Och det finns också en del historier som börjar få ett slags lyckligt slut. En av de äldre kvinnorna vi träffade hade modet att ta sig ur ett destruktivt och våldsamt äktenskap efter att hon kom till Sverige. Varje kväll tackar hon gud för allt det fina hon har i sitt liv nu. Det ger lite perspektiv på saker och ting, säger Cecilia Lindskog.

Det mest slående som de upptäckte under arbetet med boken var dock inte det som skiljer utan det som är lika.

– Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt. I de medverkandes berättelser hör man så många saker som lika gärna kunde ha kommit från oss själva. En man berättar om sin trädgård hemma i Rumänien om hur han älskar att dricka kaffe i solen och påta i sitt grönsaksland, säger Maja Bergqvist.

– En kvinna berättar om sitt nära förhållande till sina systrar och vad det betyder för henne, säger Cecilia Lindskog.

Boken släpps på Lindskog förlag i februari och går att köpa i internetbokhandeln och hos utvalda bokhandlare i Malmö och Lund.

Överskottet från försäljningen går till välgörenhetsorganisationen Coloboratie Lund-Maxenu.

Publicerad 18 July 2019 00:00