Inga fåglar eller skadedjur kommer åt innehållet i den smarta soptunnans stora mage. Så här ser avfallstunnnan BigBelly ut.

Inga fåglar eller skadedjur kommer åt innehållet i den smarta soptunnans stora mage. Så här ser avfallstunnnan BigBelly ut. Foto: Leverantören EWF ECO AB

Smart soptunna intar stränderna

Kommunen köper in solcellsdriva kärl för en halv miljon

VELLINGE.

Kladdigt glasspapper, matrester och skränande måsar. Avfallskärlen brukar ofta bli överfulla på stränderna under somrarna. Nu provar kommunen en ny typ av kärl som komprimerar soporna med hjälp av solenergi.

Denna artikel är en återpublicering.

Kärlet kallas för BigBelly och komprimerar avfallet i kärlet så att det rymmer upp emot fem gånger så mycket som en vanlig soptunna.

Solceller på toppen driver en funktion så att avfallet pressas ihop inne i kärlet vilket ger en total kapacitet på 570 liter i stället för 125 liter. Kärlet är också utrustat med en fyllnadsindikator som meddelar när kärlet börjar bli fyllt.

– Det betyder att vi bara behöver åka ut och tömma kärlet när det faktiskt är fullt, vilket också är väldigt bra ut miljösynpunkt. Vi slipper köra ut med tunga fordon i onödan, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Totalt ska tio kärl köpas in, till en kostnad av 50 000 kronor styck. Fem kärl ska placeras i Skanörs hamn och fem längs med Kämpingestranden.

– Kärlen ska också få lite vellingestuk, lite färg och logga, säger Carina Wutzler.

Kärlen finns sedan tidigare i bland annat Helsingborg, Uppsala och Stockholm.

Publicerad 15 July 2019 00:00