Sixten Landgren trixar på den minsta rampen, där många av de yngre med sparkcykel brukar blockera vägen. Felix Eriksson tar en paus. I bakgrunden åker Otto Skagne.

Sixten Landgren trixar på den minsta rampen, där många av de yngre med sparkcykel brukar blockera vägen. Felix Eriksson tar en paus. I bakgrunden åker Otto Skagne. Foto: Åsa Meierkord

Vellinges skejtare vill ha större skateramp

VELLINGE.

Skejtarna i Vellinge blir fler och fler och tycker att rampen på Vanningen börjar bli för trång. Därför gick de upp till kommunhuset och gav ett förslag till fritidschefen.

Denna artikel är en återpublicering.

Under eftermiddagar och kvällar kan rampen i Vellinge bli full av barn och ungdomar. Lite för full, enligt Hugo Stendahl, Felix Eriksson, Sixten Landgren och Otto Skagne.

– Det är framför allt när det kommer yngre barn med sina sparkcyklar som det blir problem. De ställer sig på den lägsta rampen, vilket innebär att det inte går att köra ner från de höga. man får vänta väldigt länge och man kan bara åka en åt gången. Det blir svårt att träna, säger Hugo Stendahl.

"Det finns ramper i

Malmö men det tar för lång tid at åka in dit en vardagskväll"

Rampen ligger på Vanningen, bredvid konstgräsplanerna. På bilden syns Hugo Stendahl.

Rampen ligger på Vanningen, bredvid konstgräsplanerna. På bilden syns Hugo Stendahl. Foto: Åsa Meierkord

De tycker att rampen är bra. Det finns olika svårighetsgrader och både möjlighet att grinda och hoppa. Men ytan är för liten.

Att ingen har krockat än, beror på att de äldre ungdomarna tar stor hänsyn till de yngre – på bekostnad av sin egen utveckling.

– Vi är många som vill åka mer och utvecklas mer. Det finns ramper i Malmö men det tar för lång tid at åka in dit en vardagskväll, då vill man sticka ner hit istället. Det läggs pengar på konstgräsplaner och idrottshallar, men inte på ramper. Det borde väl ligga i politikernas och allas intresse att även de som inte spelar fotboll kommer ut och gör något, säger Sixten Landgren.

Hugo Stendahl och några andra av ungdomarna gick upp till Mats Persson, fritidschef i Vellinge kommun för att visa bilder på hur man skulle kunna bygga ut rampen.

– Det finns mark i anslutning, mot motorvägen som inte används till något, som man skulle kunna använda. Det växer ett stort träd, men det skulle kunna få stå kvar, säger Hugo Stendahl.

– En halfpipe och en box, alltså en slags rektangulär låda som man åka på, hade varit bra att komplettera med, säger Felix Eriksson.

För ungefär tio år sedan anlade kommunen skateramper i kommundelarna Skanör, Höllviken, Vellinge samt en mindre ramp i Västra Ingelstad.

– Hur många som skejtar i kommunen går lite upp och ned. Ibland är det knappt någon som skejtar och ibland är det väldigt många. Men sedan ramperna etablerades har vi sysslat med underhåll och inte utvecklat någon av dem, så jag ska titta på vad vi kan göra, säger Mats persson, fritidschef.

Det finns dock ingen budget avsatt för utbyggnad av rampen.

– Först ska vi kolla om marken inte är avsatt för något annat och sedan får vi titta på vad det kostar att anlägga asfalt, och efter det får vi titta på om vi kan skaffa fram medel till det, säger Mats Persson.

Publicerad 11 July 2019 00:00