Joel Lindgren, Niklas Engwall, Torsten Liljedahl, Emil Larsen och Ludwig Johannesson är instruktörer på sommarens seglarskolor.

Joel Lindgren, Niklas Engwall, Torsten Liljedahl, Emil Larsen och Ludwig Johannesson är instruktörer på sommarens seglarskolor. Foto: Åsa Meierkord

Falsterbokanalens båtklubb laddar för sommaren

Nysatsning på seglarskolorna

HÖLLVIKEN.

Jollarna ligger redo, följbåten är servad och instruktörerna är på plats. Falsterbokanalens båtklubb anordnar seglarskola under hela sommaren.

Denna artikel är en återpublicering.

Den första kursen drar i gång den 24 juni och sedan avlöser kurserna varandra fram till mitten på augusti. Det anordnas både kurser för nybörjare, fortsättare, barn och vuxna.

I år har klubben gett seglarskolorna lite extra fokus. Bland annat finns en ny teknik- och materialansvarig som ser till att instruktörerna får syssla med det som de kan bäst, nämligen lära ut segling istället för att hålla på med underhåll och reperation.

– Vi ser fram emot säsongen, vi har ju ett av Sveriges absolut bästa lägen och de bästa förutsättningarna när det handlar om att lära sig segla. Seglarskolorna är viktiga för klubben, utan nya seglare försvinner verksamheten ju, säger Richard Sommarin, ordförande Falsterbokanalens båtklubb.

Patrik Meynert, ansvarig för seglarskolan, Rikard Roth, kölbåtsansvarig, Richard Sommarin, ordförande, Anders Thulin, teknik- och materialansvarig, Joel Lindgren, Niklas Engwall, Ludwig Johannesson, Torsten Liljedahl och Emil Larsen, instruktörer samt Ann-Christine Olsvold, anmälningsansvarig ser alla fram emot årets säsong.

Patrik Meynert, ansvarig för seglarskolan, Rikard Roth, kölbåtsansvarig, Richard Sommarin, ordförande, Anders Thulin, teknik- och materialansvarig, Joel Lindgren, Niklas Engwall, Ludwig Johannesson, Torsten Liljedahl och Emil Larsen, instruktörer samt Ann-Christine Olsvold, anmälningsansvarig ser alla fram emot årets säsong. Foto: Åsa Meierkord

Klubben har flera optimistjollar och två kölbåtar av typen C55 som seglarskolorna använder i undervisningen.

– Vi kommer nästan alltid ut eftersom vi också kan dra båtarna över kanalen och segla på både norra och södra sidan beroende på hur det blåser, säger Joel Lindgren, huvudinstruktör.

Joel Lindgren började själv segla för första gången i seglarskolan. Då var hans syster instruktör.

– Sedan har jag fortsatt segla, lite mer i vissa perioder och mindre i andra, det är väldigt bra att kunna låna båten i klubben och kunna komma ut när man inte har någon egen båt.

För de elever som har kommit lite längre och vill träna mer, kan man komma ner till klubbens onsdags- och torsdagsseglingar. Då kan man hoppa på någon annan medlems båt och hjälpa till ute till havs att segla.

Säkerhetstänket är A och O i både i seglarskolan och när man seglar överhuvudtaget.

– Vi har alltid två instruktörer och alltid en motorbåt som följer. I båtarna är det också stenhårt säkerhetstänk som gäller. Man måste lära sig att ta ansvar, om man slarvar visar det sig ganska snart att det inte fungerar, säger Patrik Meynert, ansvarig för seglarskolan.

Vad är det bästa då, med att kunna segla?

– När det är bra vind och man är ute och bara glider fram, det är inte mycket som slår det, säger Joel Lindgren.

Anmälan sker via klubbens hemsida, det finns fortfarande platser kvar på de flesat av kurserna.

Publicerad 10 July 2019 00:00